Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom

Debatt om förslag 5 december 2024
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 2

Anf. 123 Daniel Persson (SD)

Herr talman! Vi ska nu debattera socialförsäkringsutskottets betänkande SfU2. Jag vill börja med att yrka bifall till utskottets förslag i betänkandet om ekonomisk trygghet vid ålderdom.

Betänkandet omfattar en rad förmåner som är riktade till våra pensionärer, exempelvis garantipensionen, efterlevandepensioner till vuxna, bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och inkomstpensionstillägget. Det är delar som kompletterar den allmänna pensionen för många pensionärer.

För oss sverigedemokrater är det grundläggande att Sverige ska ha en trygg välfärd för sina medborgare och att det finns ett gott skyddsnät. De som har arbetat, bidragit till vår välfärd och byggt upp vårt samhälle ska behandlas med stor respekt och tacksamhet. Svenska pensionärer förtjänar en pension som gör det möjligt att leva ett gott liv på äldre dagar. Det är viktigt att pensionärer kan känna att det finns en ekonomisk trygghet på ålderns höst.

Herr talman! Värt att notera i det som nämns i betänkandet är att av Sveriges 2,3 miljoner pensionärer är det cirka 71 procent som mottar någon av utgiftsområdets förmåner. Regeringen bedömer att förmånerna inom utgiftsområdet uppfyller målet om att de ska bidra till en god ekonomisk standard för pensionärer. Förmånerna har en påtaglig effekt för att minska andelen pensionärer som är ekonomiskt utsatta.

Det är tydligt att dessa förmåner bidrar till en ökad och god ekonomisk standard för pensionärer med små marginaler. Andelen pensionärer med låg ekonomisk standard hade varit mer än dubbelt så stor om dessa pensionärer inte hade fått ta del av någon av utgiftsområdets förmåner. Andelen pensionärer med låg ekonomisk standard hade då varit 22 procent i stället för dagens 9 procent. Förra året låg siffran på 12 procent, och det visar att förmånerna gör skillnad och att andelen har minskat från föregående år, vilket är positivt.

Herr talman! Vi har ett stabilt pensionssystem i Sverige. Enligt rankningar ligger vårt pensionssystem bland de tio bästa i världen. Dock finns det oroande tendenser att det svenska pensionssystemet tappar mark, och i en nordisk jämförelse ligger Sverige sist enligt internationell rankning. Vi måste vara rädda om och måna om vårt pensionssystem, som har präglats av stabilitet och trygghet genom åren. Vi har ett bra system, men det finns brister. Och det finns goda förutsättningar att göra förbättringar inom pensionssystemet. Man kan även konstatera att pensionssystemen runt om i världen är under stor press på grund av den ihållande inflationen, de stigande räntorna och den geopolitiska osäkerhet som råder.

Herr talman! Sverigedemokraterna och regeringen lägger stort fokus på att bekämpa bidragsbrott och stoppa felaktiga utbetalningar. Den organiserade brottsligheten och deras stölder ur välfärdsystemen är ett allvarligt hot mot samhället.

Välfärdens medel ska gå till angelägna reformer och till de människor som är i behov av ekonomiskt stöd. Oavsett vilken förmån det gäller är det viktigt att säkerställa att mottagaren är den riktiga. Om skattepengar går till att finansiera kriminella skadas legitimiteten och förtroendet för den skattefinansierade välfärden, och det skadar även allmänhetens tilltro till politiken och våra välfärdssystem. Pensionsmyndigheten får ett ökat anslag med 20 miljoner för att bekämpa bidragsbrott och stoppa felaktiga utbetalningar.

Herr talman! Det är glädjande att sedan en tid tillbaka är alla partier i Sveriges riksdag en del av den nya Pensionsgruppen. Det finns principer som den nya Pensionsgruppen ska arbeta vidare med, till exempel livsinkomstprincipen. Pensionen ska bli en avspegling av arbetslivet, och respektavståndet ska värnas.

Det måste vara en skillnad i pension mellan den som har jobbat hela livet och den som inte har jobbat alls. Det avståndet har minskat betydligt de senaste åren. Inkomstpensionen ökar med 4 procent 2025, och garantipensionen ökar med 2,6 procent.

Under åren med inflation höjdes garantipensionen med 8,7 procent 2023 och 9,1 procent 2024. Motsvarande höjningar för intjänad pension var 3 procent 2023 och 1 procent 2024. Det här bidrog till att respektavståndet minskade. När avstånd minskar eller helt och hållet försvinner undermineras det som är själva grunden inte bara för våra pensioner utan för hela vårt välfärdssystem. Det måste löna sig att arbeta utifrån sin egen förmåga och på det viset finansiera de offentliga åtagandena.

Samtliga riksdagspartier har ställt sig positiva till en gas i pensionssystemet, det vill säga att överskottet i pensionssystemet ska ge högre pensioner. Den frågan ligger i Pensionsgruppen, och jag hoppas att man kan komma överens om hur man ska utforma ett sådant förslag.

Det finns en förväntan från många intresseorganisationer och medborgare att en gas i systemet kommer på plats. Pensionsgruppen har ett gediget arbete framför sig.

Det ska medges att Sverigedemokraterna har gett kritik mot att Pensionsgruppen inte har levererat så mycket genom åren, förutom en höjd riktålder. Men det är en annan konstellation i dag. Historiskt sett har det varit långa ledtider i gruppen. Vi ska också vara väl medvetna om att politik kan ta tid. Men jag är optimistisk och tror och hoppas att Pensionsgruppen inom en snar framtid kommer att leverera gynnsamma förslag för våra pensionärer.


Anf. 124 Magnus Resare (M)

Herr talman! Jag hade det bra när jag växte upp. Jag gick i en skattefinansierad skola. Vi hade skattefinansierad sjukvård den dagen jag behövde vård, och vi hade skattefinansierade fotbollsplaner så att jag kunde spela fotboll med mina kompisar efter skolan när jag ville det.

Skattepengarna som finansierade allt det här kom från många av dagens pensionärer, som då arbetade. Jag är mycket tacksam för att de arbetade och betalade skatt så att jag kunde få en så bra uppväxt som jag fick i Sverige.

Därför är det viktigt för mig att göra vad jag kan här i riksdagen för att göra vardagen bättre för dem som gjorde mitt liv bra när jag växte upp, alltså dagens pensionärer. Det jobbar jag för varje dag här.

Moderat pensionspolitik handlar om att det ska löna sig att ha arbetat. Det är därför glädjande att inkomstpensionen höjs med cirka 4 procent nästa år, vilket är den högsta höjningen på nio år. Vi fortsätter också att sänka skatten för Sveriges pensionärer, precis som vi gjorde förra året.

Vi gör det här därför att vi tycker att de som har jobbat och byggt Sverige ska ha det bra också som pensionärer och att Sverige ska kunna erbjuda sina trotjänare en god ålderdom.

Herr talman! Vi behöver dock vara vaksamma på den kraftiga ökningen av andelen pensionärer som omfattas av garantipension. På bara några år har andelen pensionärer som får något pensionsrelaterat bidrag ökat från 30 procent till 70 procent. Det här beror delvis på att garantipensionen ökat kraftigt de senaste åren i och med att den höjs med prisbasbeloppet, men det har medfört att respektavståndet har minskat. För vissa yrkesgrupper lönar det sig nu inte alls att ha jobbat ett helt yrkesliv.

Det här tycker inte vi moderater är särskilt rättvist. Vi värnar livsinkomstprincipen - att den som har arbetat och slitit ett helt yrkesliv ska få en högre pension än den som inte har arbetat. Därför behöver respektavståndet återupprättas.

Samtidigt ser vi att fler och fler pensionärer vill återgå till arbete. Antalet jobbonärer, alltså personer som kombinerar pensionen med att gå till ett jobb, ökar stadigt. Det är därför bra att den moderatledda regeringen gör det möjligt att från och med den 1 januari pausa uttag av tjänstepensionen. Det gör att man inte behöver skatta bort hela sin tjänstepension utan kan ta en paus och sedan ta tillbaka den när man återgår i full pension.

Det är också bra att regeringen fortsätter att låta det vara mer lönsamt att jobba för den som fyllt 67. Jag tycker att det är på tiden att vi börjar se människor i pensionsåldern som den tillgång de faktiskt är.

Pensionärer som återgår i arbete kan bidra både genom sitt eget arbete och genom att vara läromästare åt yngre som vill in i jobb. Vi har i dag hundratusentals människor som står utanför arbetsmarknaden, och jag tror att många av dem skulle få lättare att komma in om de blev upptränade av pensionärer som går tillbaka och hjälper till.

Herr talman! Den moderatledda regeringen arbetar på flera sätt för att få ordning på Sverige. Det handlar om att stärka arbetslinjen så att det lönar sig mer både att arbeta och att ha arbetat. Men det handlar också om att öka tryggheten genom att lägga om migrationspolitiken och kriminalpolitiken i vårt land. Att vi skapar trygghet är en viktig fråga för våra äldre. Alla äldre i det här landet ska kunna känna sig trygga.

Samtidigt ser vi att rånen av men också otryggheten bland äldre ökar lavinartat. Inte sällan är det personer med utländskt medborgarskap som döms för de här brotten. Därför ser vi nu till att fler utländska medborgare som begår den här typen av brott ska utvisas.

På tal om migration arbetar vi också för kvalificering till välfärden så att nyanlända och icke-medborgare inte får tillgång till hela välfärdssystemet direkt när de kommer till Sverige. Det är rättvist att flyktingar numera inte längre kan få hel garantipension direkt när de kommer till Sverige utan att ha jobbat en dag. Arbetslinjen ska vara stark i det svenska pensionssystemet. Svensk pension ska utbetalas till dem som har arbetat i det här landet och byggt det här landet.

För att återgå till ämnet för debatten är jag stolt över regeringens arbete för de svenska pensionärerna. Jag är också glad att människor i det här landet blir äldre och äldre och lever friskare och friskare också som pensionärer. Sverige ska vara världens bästa land att leva i, och det ska vara världens bästa land att vara pensionär i. Genom god och klok politik som stärker arbetslinjen ser vi moderater till att det finns pengar till pensioner och till pensionärer.

Jag är också glad att vår moderata äldre- och socialförsäkringsminister nu har samlat riksdagens alla partier i Pensionsgruppen. Det möjliggör stabila pensionsöverenskommelser över tid med bred demokratisk förankring. Det är viktigt.

Avslutningsvis vill jag nämna de så kallade 57:orna, alltså de personer som den socialdemokratiska regeringen svek med en straffskatt. Vi har i år betalat ut runt 3 miljarder kronor i kompensation till den här gruppen. Det gjorde vi för att det var det rättvisa att göra, så nu har vi rättat till ytterligare ett av den föregående regeringens misstag.

Med det yrkar jag bifall till förslaget i betänkandet.

(Applåder)

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 11 december.)

Beslut

62,9 miljarder kronor till ekonomisk trygghet vid ålderdom (SfU2)

Totalt cirka 62,9 miljarder kronor ur statens budget för 2025 går till utgiftsområdet Ekonomisk trygghet vid ålderdom. Riksdagen sa ja till regeringens förslag i budgetpropositionen för 2025 om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Mest pengar, knappt 32,3 miljarder kronor, går till anslaget Garantipension till ålderspension. Det näst största anslaget, drygt 14,4 miljarder kronor, går till Bostadstillägg till pensionärer. Anslaget Efterlevandepensioner till vuxna får knappt 7,8 miljarder kronor.

Riksdagen sa nej till tre förslag i motioner från allmänna motionstiden 2024 med alternativa budgetförslag.

Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutade riksdagen om den 27 november 2024. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här beslutet avser steg två i beslutsprocessen.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen och avslår motionerna.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.