Vattenkraften och energiöverenskommelsen
Svar på skriftlig fråga 2016/17:368 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Dnr M2016/02761/Nm | ||
Miljö- och energidepartementet |
Miljöministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:368 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Vattenkraften och energiöverenskommelsen
Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser att säkerställa att mål och intentioner i energiöverenskommelsen fullföljs i samband med den kommande vattenverksamhetspropositionen.
Inom Regeringskansliet pågår för närvarande en process med att analysera innebörden av energiöverenskommelsen i förhållande till det
sedan tidigare pågående arbetet med utarbetande av förslag till ändrade bestämmelser om vattenverksamheter baserat på Vattenverksamhetsutredningens förslag.
Jag kan inte föregå den pågående processen eller i dag ge en exakt tidpunkt för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan, men en kommande vattenverksamhetsproposition kommer att skrivas utifrån intentionerna i energiöverenskommelsen.
Stockholm den 30 november 2016
Karolina Skog
Skriftlig fråga 2016/17:368 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) (Skickad 2016-11-23)
Fråga 2016/17:368 Vattenkraften och energiöverenskommelsen
av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
till Miljöminister Karolina Skog (MP)
Vattenkraften är ett viktigt fundament i svensk elproduktion. Vattenkraften bidrar med uppemot hälften av den el som produceras i Sverige och är dessutom en viktig regulator för att balansera svängningarna i produktionen av annan förnybar el, såsom vindkraft och solkraft. Tyvärr har det under en tid funnits stor osäkerhet kring vattenkraftens förutsättningar, bland annat kopplat till den tidigare genomförda vattenverksamhetsutredningen.
I energiöverenskommelsen understryks vattenkraftens viktiga roll: ”Vattenkraften spelar idag en central roll för Sveriges förnybara elförsörjning. En fortsatt hög produktion av vattenkraft är en viktig del i arbetet för att uppnå en ökad andel el från förnybara energikällor såsom vind- och solkraft.” Bland annat genom de skatteförändringar som ingår i överenskommelsen kommer vattenkraften att ges bättre förutsättningar framöver. Det finns därmed bred politisk samsyn kring att värna vattenkraften och dess förutsättningar, inte minst med tanke på dess avgörande roll i klimatpolitiken.
Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten har presenterat ett gemensamt förslag till ”Nationell strategi för hållbar vattenkraft”, där det finns en strävan att balansera såväl energi- och klimatintresset som miljöintresset. Det innebär att vattenkraften förses med moderna miljötillstånd, och samtidigt möjliggörs en avvägning mellan miljöintressen och energiambitioner. Samtidigt har energibranschen påbörjat arbetet med att utforma en finansieringsmodell som ska kunna delfinansiera åtgärder kopplade till implementeringen av en nationell strategi.
Regeringen har dock ännu inte gett besked när det gäller om och hur förslaget till nationell strategi ska implementeras i den kommande vattenverksamhetspropositionen.
Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:
På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att säkerställa att mål och intentioner i energiöverenskommelsen avseende vattenkraften kan fullföljas också i samband med att den kommande vattenverksamhetspropositionen läggs på riksdagens bord?
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.