Svenska Magnitskijsanktioner
Svar på skriftlig fråga 2019/20:1752 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2019/20:1752 av Markus Wiechel (SD) Svenska Magnitskijsanktioner
Markus Wiechel har frågat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson om han avser verka för att regeringen ska följa det beslut som bland annat den svenska Europarådsdelegationen tagit beträffande införandet av Magnitskijsanktioner eller avser att arbeta vidare med frågan på något annat sätt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka pågår EU-förhandlingar om en gemensam global sanktionsregim för mänskliga rättigheter. En sådan sanktionsregim är tänkt att möjliggöra sanktioner mot personer och enheter utan geografiska begränsningar. Sanktionerna ska med andra ord kunna riktas mot individer som begår kränkningar eller övergrepp av de mänskliga rättigheterna, oavsett i vilket land detta görs eller om det finns koppling till en specifik stat.
Sverige deltar aktivt och konstruktivt i de här förhandlingarna. Ett omfattande arbete har gjorts och diskussionerna går framåt. Regeringen anser att en eventuell EU-sanktionsregim för mänskliga rättigheter måste utgöra ett trovärdigt instrument som bidrar till att stärka efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna. I detta sammanhang är rättssäkerhetsaspekter en central fråga. Regeringen ser positivt på initiativet och välkomnar därför att arbetet fortskrider.
Stockholm den 21 juli 2020
Ann Linde
Skriftlig fråga 2019/20:1752 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2020-07-07)
Fråga 2019/20:1752 Svenska Magnitskijsanktioner
av Markus Wiechel (SD)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Land efter land har valt att införa en så kallade Magnitskijlagstiftning i syfte att genom sanktioner förhindra brott mot mänskliga rättigheter. Så sent som 2019 uppmanade Europarådets parlamentariska församling samtliga medlemsländer att införa detta, en uppmaning med kompakt stöd från hela den svenska delegationen bestående av ledamöter från S, M, SD och V. Även Europaparlamentet har uppmanat medlemsländerna att införa detta. Under våren 2020 såg vi likaså hur riksdagen, genom ett tillkännagivande, klart visade att den här typen av sanktioner skulle välkomnas, varför regeringen uppmanades att verka för en EU-gemensam lagstiftning.
Olika varianter av en Magnitskijlag har antagits av ett flertal länder, och det är till följd av detta och den långa byråkratiska process det skulle kräva svårt att rakt av införa en EU-gemensam lagstiftning. Vidare är det tydligt att en EU-gemensam lagstiftning mött motstånd just för att vissa medlemsländer inte vill stöta sig med Ryssland, som ju skulle drabbas negativt av sanktionerna.
Det är som bekant inte helt enkelt att förhindra brott mot mänskliga rättigheter i länder med en stor avsaknad av ett väl fungerande rättssamhälle eller demokratiska institutioner. Det finns dock sätt att minska risken för korruption eller brott mot mänskliga fri- och rättigheter, och detta är ett område som bör vara högt prioriterat av den svenska regeringen, inte minst efter de senare årens avslöjanden om penningtvätt i svenska banker.
Riktade Magnitskijsanktioner anses vara mycket effektiva just eftersom de straffar det fåtal personer som bär ansvaret för vissa brott samtidigt som vanliga medborgare inte drabbas. Lagstiftningen kan även verka preventivt just för att en sanktion mot en enskild blir särskilt kännbar. På så sätt avskräcks korrumperade personer från att agera rättsvidrigt.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser ministern verka för att regeringen ska följa det beslut som bland annat den svenska Europarådsdelegationen tagit beträffande införandet av Magnitskijsanktioner eller avser ministern att arbeta vidare med frågan på något annat sätt?
Intressenter
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.