Till innehåll på sidan

Sexuellt våld i krigets Ukraina

Svar på skriftlig fråga 2022/23:388 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2023/03213 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern . Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:388 av Azra Muranovic (S)
Sexuellt våld i krigets Ukraina

Azra Muranovic har frågat mig om vilka konkreta insatser och aktörer som Sverige stödjer i Ukraina, samt närliggande länder, vad gäller kvinnor och barn som utsätts för sexuellt våld i kriget i Ukraina

Jag och regeringen fördömer förekomsten av sexuellt våld i samband med Rysslands olagliga och brutala aggression mot Ukraina.

Sverige stödjer insatser i Ukraina och dess grannländer för att stärka skyddet för kvinnor och flickor mot alla typer av våld i samband med konflikt. Samarbetspartners är främst UN Women, UNFPA och Kvinna till Kvinna, vilka i sin tur samverkar nära med lokala organisationer.

Stödet omfattar livräddande sexuella och reproduktiva hälso- och sjukvårdstjänster samt förebyggande åtgärder och skydd och stöd till offer för sexuellt och könsrelaterat våld, inklusive konfliktrelaterat sexuellt våld och människohandel för sexuella ändamål. UNFPA:s stöd omfattar bland annat medicinsk vård av våldtäktsoffer samt center vilka tillhandahåller kostnadsfritt psykosocialt, medicinskt och juridiskt stöd och information.

Sida stödjer ”Women’s initiatives for Gender Justice” som arbetar med att stärka kompetensen att förstå och motverka sexuellt våld såsom krigsbrott. Sida driver också ett pågående samarbete med lokala partners om att identifiera ”Early Warning Indicators on conflict related sexual violence”.

Genom bidrag till FN- och civilsamhällesorganisationerna stödjer Sverige också Ukrainas grannländer i deras ansträngningar att säkra att stöd finns tillgängligt för alla flyktingar.

Genom regeringens globala jämställdhetsstrategi ges stöd till flera samarbetspartners som har verksamhet i Ukraina. Det gäller bland annat: UN Trust Fund samt fonderna för kvinnorättsorganisationerna Global Fund for Women och Urgent Action Fund.

Sverige stödjer den Internationella brottmålsdomstolen som spelar en nyckelroll i ansvarsutkrävandet. Domstolen får aktivt svenskt stöd och har inlett en undersökning om krigsförbrytelser, som sexuellt våld mot civila. Sverige, EU och FN stödjer även de ukrainska myndigheterna som arbetar intensivt med en mycket stor mängd krigsbrottsutredningar

Mot bakgrund av ökat sexuellt och könsrelaterat våld i Ukraina, ser regeringen ett fortsatt behov av insatser som säkerställer sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

Stockholm den 1 mars 2023

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2022/23:388 av Azra Muranovic (S) (Besvarad 2023-02-23)

Fråga 2022/23:388 Sexuellt våld i krigets Ukraina

av Azra Muranovic (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Många områden i Ukraina har blivit förstörda och plundrade, vilket har lett till stora flyktingvågor i Ukraina men också utanför dess gränser. Kvinnor och barn är särskilt utsatta i krig och på flykt. 

Ofta används sexuellt våld i större omfattning mot kvinnor och barn som ett vapen för att bryta ned samhällen. Olika typer av systematiska sexuella övergrepp, främst våldtäkter, används strategiskt för att destabilisera folkgrupper och demoralisera fienden. Det leder till en tung stigmatisering och tystnadskultur.

Forskning visar att krig anses leda till ökad människohandel för sexuella ändamål och att organiserat sexuellt slaveri är lika vanligt i krigets efterföljder som det sexuella våldet är i pågående krig. 

Därför är det av största vikt att Sverige och Europa fortsätter att ge humanitärt stöd som också särskilt riktar sig till kvinnor och barn. Exempel på insatser är medicinskt, psykologiskt, juridiskt och socialt stöd för kvinnor och barn. Stödet behövs också för hela det samhälle som utsatta kvinnor och barn ska leva och verka i, detta för att bryta stigmat men också för att lyfta kvinnors och flickors rättigheter, resurser och representationsmöjligheter. 

I utrikesdeklarationen för 2023 kan man utläsa att Sverige har stött upprättandet av center i Ukraina och närliggande länder samt att man stöder insatser via SRHR i konfliktområden där kvinnor utsätts för sexuellt våld. 

Jag vill därför fråga statsrådet Johan Forssell :

 

Vilka konkreta insatser och center stöder Sverige i Ukraina, och i närliggande länder, gällande kvinnor och barn som utsätts för sexuellt våld i kriget i Ukraina? 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.