Riskreduceringsperspektiv för tobak
Svar på skriftlig fråga 2020/21:808 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Svar på fråga 2020/21:808 av Christina Östberg (SD)
Riskreduceringsperspektiv för tobak
Christina Östberg har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att införa ett så kallat riskreduceringsperspektiv för tobak i den kommande ANDTS-strategin.
Regeringen har under flera år bedrivit ett målmedvetet arbete för att minska rökningen och andelen dagligrökare är nu nere på 7 procent. Rökstopp är en av de främsta förebyggande åtgärderna för att hindra sjukdom och förtida död. Regeringens strategi på ANDT-området (alkohol, narkotika, dopning och tobak) för perioden 2016 till 2020 går mot sitt slut. Som regeringen tidigare har aviserat har arbetet med att ta fram en förnyad strategi påbörjats och regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan i början av 2021.
Stockholm den 9 december 2020
Lena Hallengren
Skriftlig fråga 2020/21:808 av Christina Östberg (SD) (Besvarad 2020-12-02)
Fråga 2020/21:808 Riskreduceringsperspektiv för tobak
av Christina Östberg (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Vi vet alla att rökning leder till över 10 000 dödsfall i Sverige per år och att tio gånger fler insjuknar i rökningsrelaterade sjukdomar. Jämfört med omvärlden är Sverige samtidigt förskonat, med tydligt lägre tobaksrelaterad dödlighet. Bland medlemsstaterna i EU har 24 av 27 länder mer än den dubbla dödligheten. Detta vet vi beror främst på att många snusar i Sverige i stället för att röka cigaretter, vilket vi vet dödar varannan användare i förtid. Det är tydligt att om man använder tobak är produkter som inte förbränns eller andas in klart bättre ur ett rent hälsomässigt perspektiv.
Statistiken är glasklar, och forskningen har varit tydlig länge. För att värna människors liv och hälsa borde målet vara att minska tobakens skadeverkningar snarare än att fokusera på det minskade bruket. Detta om vi vill uppnå något i praktiken och inte bara vara teoretiska i vårt folkhälsoarbete. Socialminister Lena Hallengren har tidigare svarat att arbetet med ANDTS-strategin är i sitt startskede och inte bör föregripas.
Nu är arbetet i sitt slutskede, och därför blir min fråga till socialminister Lena Hallengren:
Avser ministern att ta initiativ till att införa ett så kallat riskreduceringsperspektiv för tobak i den kommande ANDTS-strategin?
Intressenter
Frågeställare
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.