Till innehåll på sidan

Minskade arbetsmarknadsutbildningar trots kompetensbrist

Svar på skriftlig fråga 2024/25:877 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2024/25:877 Minskade arbetsmarknadsutbildningar trots kompetensbrist

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2024/25:877 av Serkan Köse (S) Minskade arbetsmarknadsutbildningar trots kompetensbrist

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att fler arbetslösa får tillgång till arbetsmarknadsutbildningar och andra insatser som stärker deras möjligheter att få arbete.

Arbetsmarknadsutbildningen är ett viktigt komplement till den reguljära utbildningen. Regeringen har återkommande de senaste åren i Arbetsförmedlingens regleringsbrev styrt mot högre volymer av arbetsmarknadsutbildning. Trots detta ligger antalet deltagare kvar på en relativt låg nivå.

I ett läge med ett stort antal inskrivna arbetslösa och samtidig stor efterfrågan på utbildad arbetskraft, bör det vara möjligt att öka volymerna. Arbetsförmedlingen har därför i regleringsbrevet för 2025 fått uppdraget att senast den 30 april redovisa en plan för myndighetens arbete med att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning.

Arbetsförmedlingen ska också enligt sitt regleringsbrev för 2025 förbättra matchningen och stödja kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden bland annat genom att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning, arbetsplatsförlagda insatser och antalet övergångar till utbildning, som på sikt syftar till osubventionerat arbete.

Arbetsförmedlingen har vidare tillförts ytterligare resurser för att med egen personal stödja arbetssökande med stora stödbehov. Detta skapar förutsättningar för att fler långtidsarbetslösa ska kunna få arbetsmarknadspolitiska insatser som svarar bättre mot deras individuella behov.

I november 2024 beslutade regeringen också att höja ersättningen för bl.a. resa och logi i samband med anställningsintervjuresor och deltagande i programinsatser, exempelvis arbetsmarknadsutbildning, i syfte att främja och skapa incitament för den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande.

Den enskilt viktigaste insatsen för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden är utbildning. För 2025 har därför tillförts 900 miljoner kronor för cirka 11 000 utbildningsplatser, inklusive studiemedel, inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning i komvux. Dessutom dubbleras bidraget för handledning på arbetsplatsen för lärlingsutbildning.

Stockholm den 19 mars 2025

 

Mats Persson

 

Skriftlig fråga 2024/25:877 av Serkan Köse (S) (Besvarad 2025-03-19)

Fråga 2024/25:877 Minskade arbetsmarknadsutbildningar trots kompetensbrist

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

 

Arbetsförmedlingens årsredovisning för 2024 visar att arbetsmarknadsutbildningarna har minskat, samtidigt som arbetslösheten ökat och arbetsgivare rapporterar om kompetensbrist inom flera branscher. Långtidsarbetslösheten ligger fortsatt på en hög nivå.

Myndigheten pekar på utmaningar i att anpassa utbildningsutbudet till arbetsmarknadens behov.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att fler arbetslösa får tillgång till arbetsmarknadsutbildningar och andra insatser som stärker deras möjligheter att få arbete?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.