Till innehåll på sidan

Löntagarnas situation vid upphandling

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1260 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2016/02056/UR

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1260 av Lars Mejern Larsson (S) Löntagarnas situation vid upphandling

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stärka löntagarnas situation vid upphandling.

Det är en självklarhet att löntagare som är sysselsatta genom offentliga upphandlingar ska ha skäliga arbetsvillkor. Regeringen föreslår därför i en lagrådsremiss bestämmelser i de nya kommande upphandlingslagarna som syftar till att säkerställa detta. Upphandlande myndigheter och enheter ska kräva att leverantörernas personal har lön, semester och arbetstid som minst enligt lag och kollektivavtal och får även kräva att andra villkor som främst försäkringar och tjänstepensioner följs. Förslagen ska ingå i den kommande propositionen om nytt regelverk om upphandling som regeringen avser att lämna till riksdagen före sommaruppehållet.

Regeringen har också för avsikt att i den kommande nationella upphandlingsstrategin göra myndigheterna än mer delaktiga i arbetet att genom upphandlingar stärka löntagarnas situation och öka sysselsättningen.

Stockholm den 1 juni 2016

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2015/16:1260 av Lars Mejern Larsson (S) (Skickad 2016-05-23)

Fråga 2015/16:1260 Löntagarnas situation vid upphandling

av Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sverige ska stå upp för ett hållbart arbetsliv. Grunden för den svenska modellen är att arbetstagare i Sverige ska ha ett tryggt arbete med en lön som det går att leva på. I Uppdrag gransknings reportage (den 20 april) avhandlades arbetsmiljösituationen med anledning av byggnationen av gallerian Mall of Scandinavia. Där fick vi en direkt inblick i hur det ser ut på landets byggarbetsplatser. Trots att huvudentreprenören lovat att alla underleverantörer på byggarbetsplatsen skulle registreras och ha kollektivavtal avslöjades det att det funnits hemliga bolag som har kunnat strunta i regler och avtal. 

I programmet uppgav entreprenörer i byggbranschen att den hårda utländska konkurrensen gör att man är beredd att fuska och till och med flytta på skyddsombud som försöker fullfölja sina uppdrag. Det framkom även exempel där skyddsombud blir nonchalerade, hindrade att utföra sitt arbete och till slut togs bort från arbetsplatsen. Fackförbundet Byggnads har tidigare vittnat om att just exemplet med Mall of Scandinavia tyvärr inte är något undantag, utan att det ofta ser ut på liknande sätt på andra byggarbetsplatser.

Tyvärr är det inte heller bara i byggbranschen det finns exempel på liknande upplägg. Tillvägagångssättet med att tumma på regler och utnyttja utländsk arbetskraft kan även ses i andra branscher. Ett exempel som det nyligen rapporterats om är Trafikverkets bygge av stängsel kring järnvägarna i Småland och Skåne. Huvudentreprenören har lagt ut uppdraget att sätta stängsel på en underentreprenör som i sin tur har anlitat flera mindre oseriösa underentreprenörer.

Listan kan göras lång, men det viktigaste är att kunna ge facken besked om ministerns uppdrag gällande upphandling och när nya regler kan vara på plats. Min fråga till civilministern är därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att stärka löntagarnas situation vid upphandling?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.