Till innehåll på sidan

Lika villkor för offentliga och privata vårdgivare

Svar på skriftlig fråga 2018/19:859 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2019/02759/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:859 av Margareta Cederfelt (M)
Lika villkor för offentliga och privata vårdgivare

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vårdföretagarna inte ska behöva stänga sina verksamheter till följd av den så kallade vårdmomsen och för att konkurrensvillkoren mellan offentligt och privat driven sjukvård inte ska snedvridas till följd av momsen i fråga.

Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom från juni 2018 tolkat mervärdes-skattelagens regler om undantag från skatteplikt för sjukvård mot bakgrund av EU-rätten. Som en följd av domen publicerade Skatteverket i oktober 2018 ett ställningstagande om skatteplikt vid uthyrning av personal inom vårdsektorn och beslutade att vänta med att tillämpa ställningstagandet till tid efter den 1 juli 2019.

Kommuner och landsting kompenseras för kostnader för mervärdesskatt i ett särskilt ersättningssystem. Statlig kompensation utgår med faktisk kostnad för hälso- och sjukvård som landstingen driver i egen regi. När landstinget ersätter privata utförare i samma verksamhet får landstinget en schablonersättning för den merkostnad som uppkommer som en följd av att den privata utföraren saknar avdragsrätt för mervärdesskatt. Systemets syfte är att kostnaden för mervärdesskatt inte ska påverka om landstinget väljer att utföra sjukvård i egen regi eller upphandla verksamheten från privata utförare.

Riksdagen fattade den 19 juni 2019 beslut om ett tillkännagivande som innebär att regeringen skyndsamt ska göra en konsekvensanalys av Skatteverkets tolkning att konsultlösningar i vården är mervärdesskattepliktiga och vid behov återkomma med ett förslag som neutraliserar konsekvenserna för vårdgivare och patienter snarast möjligt (rskr. 2018/19:299). Ärendet bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 12 augusti 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2018/19:859 av Margareta Cederfelt (M) (Besvarad 2019-07-29)

Fråga 2018/19:859 Lika villkor för offentliga och privata vårdgivare

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 1 juli infördes en ny orättfärdig moms. Den nya momsen innebär högre kostnad vid inhyrning av vårdpersonal, konsulter och tjänster av underleverantörer. Den offentliga vården har inte drabbats av motsvarande moms. Detta leder till ett ojämnt konkurrensförhållande mellan offentlig och privat vård, till den offentligas fördel. Framför allt drabbas vårdföretagare med verksamheter i områden där det råder personalbrist, såsom i större städer och på glesbygden.

Vårdföretagarna har genomfört en egen undersökning som regeringen rimligen bör ta på allvar. Enligt Vårdföretagarnas undersökning anser hela 64 procent av vårdföretagen att inhyrning eller anlitande av personal med en specifik kompetens är avgörande för att verksamheten ska fungera. Nästan hälften av vårdföretagen anser att de inte klarar sin grundbemanning utan egenföretagare eller inhyrd personal. Endast 13 procent av vårdföretagarna bedömer att de kan anställa tillräckligt många läkare i stället för nuvarande lösningar med egenföretagare. Hela 38 procent av vårdföretagarna bedömer att de riskerar att tappa avgörande kompetens i verksamheten på grund av vårdmomsen.

Det är oroväckande att 41 procent av vårdföretagen svarade att de blir tvungna att minska omfattningen av sin verksamhet. Dessutom svarade 16 procent att de direkt eller på sikt överväger att avveckla sin verksamhet.

En förutsättning för att privata vårdföretagare ska kunna verka inom hälso- och sjukvården är att konkurrensförhållanden är likvärdiga oavsett om huvudmannen är privat eller offentlig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att vårdföretagare inte ska behöva stänga sina verksamheter till följd av den så kallade vårdmomsen och att konkurrensvillkoren mellan offentligt och privat driven sjukvård inte ska snedvridas till följd av momsen i fråga? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.