Korruption
Svar på skriftlig fråga 2017/18:970 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Fi2018/
01076
Finansdepartementet
Civilministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:970 Korruption av Johan Nissinen (SD)
Johan Nissinen (SD) har frågat mig hur regeringen och jag ska arbeta vidare i fråga om en handlingsplan mot korruption.
Regeringen arbetar aktivt för en god förvaltningskultur och mot korruption och andra oegentligheter i staten. Detta görs både inom ramen för förvaltningspolitiken och inom rättsväsendet.
Under denna mandatperiod har regeringen genomfört ett antal insatser i syfte att stärka förtroendet för den statliga förvaltningen och minska förekomsten av korruption. Det är fråga om ett konkret, förebyggande arbete, som är strukturerat och där det är tydligt vem som har ansvaret.
Här kan bland annat nämnas uppdrag till Statskontoret som handlar om att verka för att de statliga myndigheternas arbete med att upptäcka och förebygga korruption och andra oegentligheter utvecklas och intensifieras. Detta genom att bland annat etablera ett myndighetsnätverk mot korruption.
Ytterligare ett exempel på åtgärder är den Nationella upphandlingsstrategin, som antogs av regeringen i juni 2016, och som lyfter fram En rättssäker offentlig upphandling som ett av inriktningsmålen. Regeringens målsättning är att alla upphandlande myndigheter och enheter har interna riktlinjer för hur myndigheten motverkar förekomsten av oegentligheter. Genom aktivt arbete för att förebygga korruption och jäv i organisationerna kan målet om en rättssäker och förtroendeingivande upphandling uppnås.
Vidare har Ekonomistyrningsverket nyligen rapporterat regeringens uppdrag att kartlägga hur förordningen för intern styrning och kontroll tillämpas för ett antal särskilt riskutsatta myndigheter. Rapporten kommer att beaktas i regeringens fortsatta arbete för en god förvaltningskultur och mot korruption och andra oegentligheter.
Bland regeringens senaste initiativ kan nämnas den lagrådsremiss som innebär att restriktioner införs för statsråds och statssekreterares övergångar till annan än statlig verksamhet.
Redan i dag finns således ett stort antal aktiviteter som initierats under denna regering, och bedömningen är att pågående insatser skapar goda förutsättningar för att minska förekomsten av korruption och andra oegentligheter i staten. Arbetet är fortsatt högt prioriterat, det följs noga och regeringen överväger kontinuerligt vilka nya åtgärder som behöver vidtas.
Stockholm den 14 mars 2018
Ardalan Shekarabi
Skriftlig fråga 2017/18:970 av Johan Nissinen (SD) (Besvarad 2018-03-07)
Fråga 2017/18:970 Korruption
av Johan Nissinen (SD)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Organisationen Transparency Internationals senaste rapport, där man granskar korruptionen i världen, visar att Sveriges poäng och placering i 2017 års korruptionsindex har försämrats. Detta bör ses som allvarligt, särskilt då trenden för svensk räkning är nedåtgående. Bakom denna försämring ligger flera korruptionsskandaler på myndigheter såsom Statens fastighetsverk, Trafikverket, polisen och Transportstyrelsen, för att bara nämna några exempel. Av rapporten framgår även att företrädare för näringslivet anser att mutor och oegentligheter blir vanligare vid offentlig upphandling, och att offentlighetsprincipen tillämpas i mindre grad när kommuner och landsting använder sig av offentliga bolag.
För att ta tag i problemen och för att Sveriges placering inte ska fortsätta att försämras föreslår Transparency Internation en nationell handlingsplan mot korruption.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:
Hur ska regeringen och statsrådet arbeta vidare i fråga om en handelsplan mot korruption?
Intressenter
Frågeställare
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.