Till innehåll på sidan

Kö till bröstcancervård

Svar på skriftlig fråga 2019/20:301 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


S2019/04558/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:301 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Kö till bröstcancervården

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka ytterligare nationella åtgärder jag avser att vidta för att minska köerna och öka jämlikheten inom bröstcancervården.

Cancervården är en högt prioriterad fråga för regeringen. Därför fortsätter regeringen att avsatta 500 miljoner kronor årligen för att skapa en mer jämlik och tillgänglig cancervård. Målet är att utveckla bl.a. vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet genom att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. Den viktigaste åtgärden för att åstadkomma detta är införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF). SVF för bröstcancer infördes 2016 och arbete pågår för att uppnå uppsatta mål. Under tidsperioden januari-september 2019 har 98 procent av bröstcancerpatienterna ingått i ett SVF.

Över tid har resultaten i bröstcancervården tydligt förbättrats och den relativa 5 års-överlevnaden är nu 90 procent. Starka framgångsfaktorer har varit en multidisciplinär samverkan, implementering av forskningsresultat i vårdprogram och väl utvecklade kvalitetsregister. Regeringen har även infört avgiftsfri mammografi 2016 för att öka jämlikheten.

Utöver satsningen på tillgänglighet genom standardiserade vårdförlopp har regeringen i budgetpropositionen fr.o.m. 2020 avsatt medel för att minska behoven av vård och behandling genom prevention och tidig upptäckt, utveckla och effektivisera behandlingsmetoder och utöka insatserna vad avser rehabilitering, uppföljning och palliativ vård.

Regeringen stödjer också landstingen i arbetet med att generellt korta väntetiderna i vården. Under året har vi infört en uppdaterad kömiljard och i budgetpropositionen för 2020 har vi avsatt 2,9 miljarder kronor i samma syfte.

Regeringen fortsätter också att satsa medel på att förbättra de nationella kvalitetsregistren. Sedan 2017 investeras 100 miljoner kronor årligen, vilket bidrar till en mer jämlik vård.

Under de kommande åren avser regeringen att fortsatt strategiskt utveckla och uppdatera insatserna inom cancervården. Ett starkt samhälle förutsätter en jämlik och tillgänglig cancervård i världsklass.

Stockholm den 13 november 2019

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:301 av Camilla Waltersson Grönvall (M) (Besvarad 2019-11-13)

Fråga 2019/20:301 Kö till bröstcancervård

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Varje dag året runt drabbas ungefär 20 kvinnor i Sverige av bröstcancer. Sammanlagt får över 9 000 kvinnor diagnos om bröstcancer varje år. Detta betyder att bröstcancer är den vanligaste förekommande cancerformen för kvinnor i Sverige. Det nationella kvalitetsregistret för bröstcancer (NKBC) visar tyvärr samtidigt dåliga resultat gällande att uppfylla löftet om maximal väntetid (inom 28 dagar) från välgrundad misstanke om cancer tills patienten får sin operation.

Region Norrbotten uppvisar allra bäst resultat i form av att nära nio av tio patienter med bröstcancer får sin operation i tid. Därefter följer Kronoberg, Gotland, Värmland, Blekinge och Halland. Allra sämst resultat uppvisar Västra Götaland där inte ens två av tio patienter med bröstcancer får sin vård i tid. Därefter följer som näst sämst Östergötland, och sedan Jönköping, Västmanland och Uppsala. I genomsnitt i Sverige fick 37 procent av dem som drabbats av bröstcancer sin vård i tid. Så här får det inte fortsätta att vara.

Moderaterna föreslår att det tas fram en ny uppdaterad nationell cancerstrategi i syfte att stärka den långsiktiga medicinska vården gällande cancersjukdomar och prioritera att korta köerna inom cancervården. Sverige har goda möjligheter att ha en medicinskt världsledande cancersjukvård utan långa vårdköer. Dessa möjligheter måste emellertid tas till vara på ett mycket bättre och mer metodiskt och strukturerat sätt än i dag. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare nationella åtgärder avser socialministern att vidta för att minska köerna och öka jämlikheten inom bröstcancervården?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.