EU:s visumpraxis för Taiwans ledare
Svar på skriftlig fråga 2000/01:1601 besvarad av
Händelser
- Inlämnad
- 2001-08-20
- Besvarad
- 2001-08-31
- Anmäld
- 2001-09-18
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Svar på fråga 2000/01:1601 om EU:s visumpraxis för Taiwans ledare
Utrikesminister Anna Lindh
Sten Tolgfors har frågat mig vad Sverige ämnar göra för att ändra EU:s praxis när det gäller visum för den högsta ledningen i Taiwan.
Bakgrunden är, som Sten Tolgfors nämner, att Taiwans president Chen Shui-bian inte erbjudits visum för att besöka Danmark med hänvisning till en inofficiell EU-praxis.
Alla EU:s medlemsländer för en "ett-Kina-politik" som innebär att vi inte har diplomatiska förbindelser med Taiwan. Därmed kan vi inte heller ha några mellanstatliga förbindelser med Taiwan. Det hindrar inte att kontakter med Taiwan utvecklas på en rad områden, vilket vi välkomnar. Förutom handeln har vi ett aktivt utbyte inom många sektorer i samhället, inom den akademiska världen, på kulturområdet och i det civila samhället. De politiska kontakter som i dag förekommer med Taiwan sker på inofficiell basis och motiveras av EU:ländernas kommersiella och professionella utbyte med Taiwan.
Skriftlig fråga 2000/01:1601 av Tolgfors, Sten (m) (undefined 2001-08-30)
Fråga 2000/01:1601
av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om EU:s visumpraxis för Taiwans ledareDen danska regeringen nekar Chen Shui-bian, Taiwans president, visum för att besöka Danmark för att ta emot ett pris för sina insatser för öns demokratisering. Danmark motiverar sin inställning med att det finns en inofficiell EU-praxis innebärande att Taiwans fem högsta befattningshavare inte ska beviljas visum. Om så är fallet måste den svenska regeringen agera för att ändra denna EU-praxis.
Chen Shui-bian är en demokratiskt utsedd ledare, vald av Taiwans folk. Hans tillträde var ett mognadsbevis för den taiwanesiska demokratin, eftersom det innebar att oppositionen för första gången vann presidentposten. Det sänder en synnerligen underlig signal om EU inte accepterar besök av en sann demokrat, samtidigt som representanter för diktaturen i Peking hälsas välkomna.
Inom ramen för en "ett-Kina-politik" bör dialog, kontakter och samtal prägla Sveriges och EU:s linje gentemot Folkrepubliken Kina och Taiwan. Sverige ska alltid driva värdet av demokrati och mänskliga rättigheter.
Att stänga ute Taiwans ledare @ både i kapacitet av politiker och som privatpersoner @ står i strid med en sådan linje. Det är en sak om inte officiella besök förekommer, en annan om privatpersoner utestängs.
Vad avser utrikesministern göra för att ändra EU:s praxis vad gäller visum för befattningshavare från det demokratiska Taiwan?
Intressenter
Besvarad av
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.