Till innehåll på sidan

Beredskapen för skogsbränder i sommar

Svar på skriftlig fråga 2018/19:792 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2019/02263/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:792 av Daniel Bäckström (C)
Beredskapen för skogsbränder i sommar

Daniel Bäckström har frågat mig om jag och regeringen anser att de åtgärder som MSB vidtar för att stärka den nationella skogsbrandsläckningsförmågan 2019 är tillräckliga för att undvika en liknande brandsommar som den 2018.

Det är de kommunala räddningstjänsterna som ansvarar för räddningsinsatserna vid skogsbränder och som utgör den grundläggande resursen i släckningsarbetet. Staten kan vid behov bistå dem med förstärkningsresurser. Inför sommaren har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vidtagit ett antal åtgärder för att i ännu större utsträckning kunna stödja kommunerna vid omfattande bränder och andra olyckor, bl.a. i fråga om förstärkningsmateriel och helikoptrar för skogsbrandsbekämpning. MSB bedömer att vi nu har en avsevärt bättre beredskap med helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder. Redan under april och maj i år har helikoptrarna aktiverats ca 40 gånger och deltagit i släckningsarbete under ca 300 timmar. Som jag har förstått det är kommunerna hittills nöjda med beredskapen och stödet med helikoptrar.

Skogsbrandsutredningen har tillsammans med de andra utredningar som genomförts med anledning av skogsbränderna sommaren 2018 kunnat ligga till grund för åtgärder som gör att Sverige är bättre rustat för kommande stora skogsbränder och andra stora och komplicerade händelser. I Skogsbrandsutredningen var många aktörer delaktiga och utredningen lämnade ett antal rekommendationer och förslag till åtgärder till bl.a. myndigheter och kommuner. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelser och många räddningstjänster har också gjort egna utvärderingar av sina insatser.

Sammantaget har Sverige lärt en hel del av skogsbränderna sommaren 2018 och med de åtgärder som vidtagits är Sverige i dag bättre rustad mot skogsbränder än på länge och regeringen följer utvecklingen noga.

Stockholm den 26 juni 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2018/19:792 av Daniel Bäckström (C) (Besvarad 2019-06-17)

Fråga 2018/19:792 Beredskapen för skogsbränder i sommar

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sommaren 2018 blev en torr sommar med missväxt och ett stort antal bränder som följd. Samhällets krisberedskap sattes på sin spets, och Sveriges samlade resurser för skogsbrandsbekämpning visade sig för andra gången på bara några år inte vara tillräckliga. Skogsägare och enskilda näringsidkare fick betala priset för det. Utvärderingen efter bränderna visar att även om insatserna i stort sett gick bra så fanns det många brister. Sverige är inte tillräckligt väl rustat för att vi ska kunna känna oss trygga inför framtida stora och komplicerade skogsbränder.

I år drog skogsbrandssäsongen igång tidigare än vanligt, och de helikoptrar som MSB upphandlat kom snabbt till användning. Även om regn har kommit i delar av landet därefter kan det snart vara torrt i skog och mark igen.

Vid skogsbränderna 2018 fick Sverige omfattande hjälp via EU:s civilskyddsmekanism, och ett stort antal EU-länder bidrog med personal och materiel. EU:s stöd till Sverige var EU:s hittills mest omfattande räddningsinsats. Faktum är att Sverige behövde hjälp att släcka bränder vid inte mindre än två olika tillfällen sommaren 2018. Först i början juni när MSB proaktivt och i beredskapshöjande syfte begärde stöd via EU i form av brandbekämpningsflyg, och sedan i mitten av juli när bränderna återigen visade sig vara okontrollerbara. Centerpartiet är kritiskt till att regeringen inte gav MSB i uppdrag att fortsätta begära stöd via EU:s Centrum för samordning av katastrofberedskap under hela sommaren och att insatsen avslutades i juni trots att man visste att bränderna inte var släckta och att torkan skulle fortsätta eftersom det inte regnat på så länge. Och trots att man visste att det tar tid att flyga upp brandsläckningsflygen till Sverige. Centerpartiet sa redan tidigt i somras att vi vill att Sverige ska köpa in egna brandsläckningsflygplan då det visat sig vara mycket effektiva i släckningsarbetet.

På MSB vidtas nu åtgärder för att få en bättre nationell grundberedskap med bland annat helikoptrar som förstärkningsresurser, även om det rått oklarheter om hur många som egentligen upphandlats och om den volym vatten som helikoptrarna kan ta är tillräcklig.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet och regeringen att de åtgärder som MSB vidtar för att stärka den nationella skogsbrandsläckningsförmågan 2019 är tillräckliga för att undvika en liknande brandsommar som den 2018?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.