Åtgärder mot kusingifte
Svar på skriftlig fråga 2017/18:365 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
PAGE
2
Dnr Ju2017/09556/POL | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och inrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:365 av Mikael Eskilandersson (SD) Åtgärder mot kusingifte
Mikael Eskilandersson har frågat barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér hur hon och regeringen avser att agera för att förhindra påtvingade kusinäktenskap. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Det finns inget hinder – och har inte funnits under modern tid – mot att i Sverige ingå äktenskap med en kusin. Däremot ska ingen tvingas att ingå äktenskap. Det utgör ett brott i Sverige att genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmå en person att ingå ett äktenskap (äktenskapstvång). Brottet är undantaget från kravet på dubbel straffbarhet. Det innebär att svensk domstol är behörig att döma för brottet även när det har begåtts utomlands.
I mars 2017 gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att undersöka om det finns behov av åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Utredaren ska bl.a. utvärdera tillämpningen av straffbestämmelserna om äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. En annan viktig del av utredarens uppdrag är att undersöka hur polis och åklagare arbetar med tvångsäktenskap och hur samverkan mellan olika berörda myndigheter fungerar. I juni 2017 beslutade regeringen att utredaren även ska bl.a. analysera och ta ställning till möjligheterna att införa mer effektiva verktyg för att förebygga och förhindra att personer med anknytning till Sverige tvingas ingå äktenskap utomlands. Utredningens uppdrag ska slutredovisas senast den 1 september 2018.
Stockholm den 13 december 2017
Morgan Johansson
Skriftlig fråga 2017/18:365 av Mikael Eskilandersson (SD) (Besvarad 2017-11-30)
Fråga 2017/18:365 Åtgärder mot kusingifte
av Mikael Eskilandersson (SD)
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
I Sverige har det på senare år blivit vanligare med äktenskap mellan kusiner. Någon egentlig statistik saknas dock, och endast undersökningar finns som grund för påståendet att det ökar. Trots det är det ett känt problem, som tyvärr många unga med invandrarbakgrund kan vittna om. Kusinäktenskap är ofta arrangerade av släkten, och det är inte helt ovanligt att de används för att få uppehållstillstånd. Tvångsäktenskap är förbjudet enligt lag, men det är svårt att komma åt släkters press på unga att gifta sig med en särskild person, när det anses vara en del av kulturen i hemlandet att släkten är inblandad i valet av partner.
Det stora problemet med kusinäktenskap är att de normalt får anses vara påtvingade, med några få undantag. Bland människor som själva anser att de fritt kan välja partner och som inte upplever att deras släkt påverkar deras val är kusingifte ytterst sällan förekommande. Det är knappast troligt att unga invandrare hade valt att gifta sig med kusiner från hemlandet i så stor utsträckning som verkar ske i dag om de hade haft möjligheten att helt fritt välja partner. I det enskilda fallet kan det dock vara svårt att avgöra vilka av dessa kusingiftermål som ingås av helt fri vilja och vilka som inte gör det. Dock bör man kunna konstatera att kusingiftermål sker för ofta inom vissa grupper för att alla ska vara baserade på kärlek och individens fria vilja.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att förhindra påtvingade kusinäktenskap?
Intressenter
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.