Yrkesförarutbildningar

Skriftlig fråga 2017/18:1018 av Teresa Carvalho (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-13
Överlämnad
2018-03-13
Anmäld
2018-03-14
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Runt om i Sverige bedrivs yrkesförarutbildningar för vuxna på gymnasial nivå, som landets kommuner kan söka pengar för att anordna. Det är mycket bra att den här typen av medel finns, men i det här specifika fallet finns ett återkommande bekymmer som sätter käppar i hjulen för utbildningsanordnare, och detta lyfts av bland andra TYA (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd).

Kärnan i problemet är följande: För att få stöd från staten måste utbildningen enligt kriterierna utföras under ett kalenderår. Åkerierna anställer ogärna nyutbildade lastbilschaufförer i december (då utbildningen alltså i och med regelverken skulle vara slutförd). Anledningen till detta är att det råder vinterväglag och att den nyutbildade chauffören ännu inte fått den rutin och körvana som kan behövas för att köra tunga fordon när det råder rejäl halka.

Det vore lämpligare att få möjlighet att lägga utbildningen så att den nyutbildade står till arbetsmarknadens förfogande på vårkanten. Nuvarande upplägg leder till att elever som studerar till yrkesförare är färdigutbildade i december utan att få någon anställning. När sommaren kommer och det skriks efter chaufförer så är risken stor att arbetsgivaren inte gärna anställer en person som inte kört ett tungt fordon på ett antal månader. Man antas ha tappat mycket kunskap och rutin angående körningen.

Lösningen torde vara enkel, nämligen att regelverket medger att utbildningen anordnas över ett årsskifte. Då kan eleverna få köra på vinterväglag under utbildningen och vara färdigutbildade lagom till den tid branschen vanligtvis vill anställa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Är statsrådet villig att se över regelverket för att underlätta för åkeribranschen, utbildningsanordnarna och eleverna genom att tillåta att yrkesförarutbildningar anordnas över ett årsskifte?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1018 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)



U2018/01239/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1018 av Teresa Carvalho (S)
Yrkesförarutbildningar

Teresa Carvalho har frågat mig om jag är villig att se över regelverket för att underlätta för åkeribranschen, utbildningsanordnarna och eleverna genom att tillåta att yrkesförarutbildningar anordnas över ett årsskifte.

Vi ser i dag att behovet av transporter växer. Sveriges befolkning ökar och för att möta en ökad efterfrågan när det gäller transporter behöver fler personer anställas. Regeringen menar att ett långsiktigt arbete med utbildningssatsningar inom bl.a. transportbranschen är viktigt för att tillgodose branschen med kompetent personal och stödja arbetslösa att bli en del av arbetslivet.

Det är mot denna bakgrund som regeringen inom bl.a. mitt ansvarsområde genomför ett stort kunskapslyft för ett livslångt lärande och högre sysselsättning i syfte att ytterligare stärka den svenska modellen. Kunskapslyftet ger människor möjlighet att utvecklas och stärka sin ställning på arbetsmarknaden samtidigt som förutsättningarna för såväl offentlig sektor som näringsliv att få den kompetens de behöver stärks.

Det finns i dag ett stort behov av utbildningsplatser inom yrkesförarutbildningen. Regeringen har avsatt särskilda medel till yrkesförarutbildningen som kommunerna kan ansöka om hos Statens skolverk. För 2018 har regeringen tillfört drygt 130 miljoner kronor för statsbidrag för yrkesförarutbildningar. Detta är en ökning med 66 miljoner kronor i förhållande till föregående år. Genom detta fördubblas det statliga stödet till förarutbildningarna. Satsningen motsvarar ett tillskott om cirka 1 000 ytterligare utbildningsplatser att lägga till de sedan tidigare beslutade platserna.

Regeringens satsning på kunskapslyftet är en långsiktig satsning. Denna långsiktighet bidrar till att skapa förutsättningar för kommunerna att satsa på en utbyggnad av utbildningsplatserna. Statsbidraget lämnas för ett år i sänder (bidragsperiod) men det finns i dag inga hinder att en utbildning genomförs med statsbidrag från två olika bidragsperioder.

Stockholm den 20 mars 2018 –

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.