Till innehåll på sidan

Vittnens inställelse till rättegång och trängselskatten

Skriftlig fråga 2005/06:856 av Ask, Beatrice (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2006-01-24
Inlämnad
2006-01-24
Besvarad
2006-02-01
Svar anmält
2006-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2005/06:856 av Beatrice Ask (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Vittnens inställelse till rättegång och trängselskatten

Vittnen i svenska domstolar kallas till rättegång vid vite, det vill säga under hot om att få böter om de inte kommer. Ofta är de rädda för att den misstänkte ska hota dem. Inte sällan vill vittnen dra sig ur för att skydda sig själva mot repressalier. Inställelse har också oftast ekonomiska effekter, varför svensk lag ger ett vittne rätt att få ersättning för sina omkostnader. Detta är naturligt och bra. Rättsväsendet är beroende av att enskilda människor som bevittnat brott ställer upp för att processen ska fungera.

Nu visar det sig att vittnen som kallas till tingsrätter i Stockholmsområdet, och tvingas passera tullstationerna, själva får betala trängselskatten. Ersättningen för resa, utebliven inkomst och tidsspillan medger inte i dagsläget ersättning för en privat skatteutgift. Insatsen för rättsväsendet blir en kostnad för den enskilde. Det är inte rimligt att ytterligare lägga börda på den som ställer upp för rättsväsendet.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att vittnen ska slippa betala trängselskatt när de kallats till rättegång?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:856 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 2005/06:856 om vittnens inställelse till rättegång och trängselskatten

Justitieminister Thomas Bodström

Beatrice Ask har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att vittnen ska slippa betala trängselskatt när de kallats till rättegång.

Det är naturligtvis av mycket stor vikt att regelverket som styr vittnens inställelse i domstol @ inbegripet rätten till ekonomisk ersättning @ är utformat på ett sätt som är ändamålsenligt och som inte är onödigt betungande för den enskilde.

Trängselskatten syftar till att motverka trängsel i gatunätet och därigenom även uppnå en förbättrad miljö. Skattens storlek är avvägd för att uppfylla det syftet. Det kan därför hävdas att skattens handlingsdirigerande syfte bör påverka även vittnens val av färdsätt. Mot detta måste dock vägas vikten av att vittnens medverkan i rättsprocesser inte äventyras.

Om försöksverksamheten med trängselskatt i Stockholm permanentas finns det anledning att närmare överväga vilka personkategorier som bör kompenseras för skatten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.