Vistelseförbud - en ny form av påföljd
Skriftlig fråga 2017/18:1508 av Tomas Tobé (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-06-15
- Överlämnad
- 2018-06-15
- Anmäld
- 2018-06-18
- Sista svarsdatum
- 2018-06-27
- Svarsdatum
- 2018-07-12
- Besvarad
- 2018-07-12
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Den grova brottsligheten breder ut sig i samhället. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med skjutningar och grova våldsbrott. Problemen är särskilt stora i Sveriges 61 utsatta områden. Enligt polisen finns det i dagsläget runt 5 000 livsstilskriminella och 200 kriminella nätverk i de utsatta områdena runt om i landet.
För att göra det svårare för kriminella grupperingar att få fäste i vissa redan utsatta områden vill Moderaterna införa en ny form av påföljd: vistelseförbud. Möjligheten att meddela vistelseförbud finns redan i Danmark.
Förslaget innebär att domstolen ges en möjlighet att döma ut ett vistelseförbud för personer som har begått upprepad brottslighet och som har anknytning till kriminella grupperingar. Förbudet innebär att personen efter avtjänat fängelsestraff inte tillåts att vistas i ett visst geografiskt område under en viss tid.
Genom att ledande personer inte får möjlighet att vistas i området blir det svårare för de kriminella gängen att få fäste om de redan utsatta områdena. Förbudet kan även ha en positiv effekt såtillvida att den enskilde personen inte ges möjlighet att återvända till en destruktiv miljö.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Ämnar ministern se över möjligheterna att införa en bestämmelse om vistelseförbud i Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1508 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/03456
/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till r
iksdagen
Svar på fråga 2017/18:1508 av Tomas Tobé (M) Vistelseförbud – en ny form av påföljd
Tomas Tobé har frågat mig om jag avser se över möjligheterna att införa en bestämmelse om vistelseförbud i Sverige.
Att bekämpa den grova brottsligheten och gängkriminaliteten är en av regeringens viktigaste frågor. Regeringen har därför initierat omfattande skärpningar i den straffrättsliga lagstiftningen under mandatperioden. Fler än 30 straffrättsliga bestämmelser relaterade till organiserad brottslighet har skärpts, bland dem bestämmelser som rör allvarliga våldsbrott och grova vapenbrott.
Utöver detta arbetar regeringen för närvarande med ett förslag som innebär att Kriminalvården ska kunna ge särskilda föreskrifter om t.ex. vistelseort till den som friges villkorligt från ett fängelsestraff om det behövs för att förhindra återfall i brott. Sådana föreskrifter kan avse såväl ett förbud att uppehålla sig på en viss plats där risken för återfall är särskilt stor som ett förbud att lämna ett visst område. Föreskrifterna ska kunna övervakas med fotboja. Överträds föreskriften kan den villkorligt medgivna friheten förverkas med högst tre månader åt gången. Förslaget är tänkt att omfatta alla som friges villkorligt och är alltså inte begränsat till att enbart träffa återfallsbrottslingar eller gängkriminella. Denna möjlighet till föreskrifter i kombination med elektronisk övervakning kan förväntas utgöra ett viktigt verktyg i kampen mot brottsligheten i samhället i stort.
Vid sidan av straffrätten finns det andra viktiga verktyg i kampen mot den grova brottsligheten.
Polismyndigheten måste ges möjlighet att öka antalet anställda och närvaron på lokal nivå. Regeringen har därför under mandatperioden aviserat stora resursökningar till Polismyndigheten. Regeringen har också riktat och breddat tolv myndigheters gemensamma arbete mot den organiserade brottslighet som förekommer i de mest utsatta bostadsområdena. Utöver dessa initiativ införs den 1 augusti 2018 en ny kamerabevakningslag som bl.a. ska göra det lättare att använda kamerabevakning i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syften.
Stockholm den 12 juli 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.