Vilseledande marknadsföring av jakt- och turistresor samt volontärresor
Skriftlig fråga 2016/17:738 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-26
- Överlämnad
- 2017-01-27
- Anmäld
- 2017-01-31
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Per Bolund (MP)
Ovärdig och oetisk jakt på lejon är en oväntat stor industri som är lönsam i alla led. Det kallas canned hunt, fritt översatt: "burkad jakt", och är i realiteten mer slakt än jakt. Svenska volontärer, turister och jägare blir lurade och det handlar om stora pengar. Därför behövs politiskt samarbete, bättre bistånd och ny lagstiftning.
Lejon föds upp under usla förhållanden, utan tillsyn och med brutala brister i djurskyddet. Uppfödning sker utan något som helst avelsprogram. Lejonungarna tas tidigt, innan ögonen öppnats, så de präglas på människor innan de lämnas till farmer där ovetande turister gosar med dem och tar selfies.
Lejonungarna vårdas ofta av volontärer som också luras att de bidrar till att rädda vilda djur. När djuren är större och svårare att hantera flyttas de för att sedan säljas, skjutas och bli troféer. Jägare luras alltså till att skjuta halvtama, ibland drogade, lejon. De som genomför detta tar bra betalt i alla led. Jakttroféer är en relativt stor inkomstkälla. Dessutom säljs benbitar och kroppsdelar till asiatisk medicin.
Länderna där detta sker, främst Sydafrika, måste stoppa detta. Men även Sverige kan hjälpa till.
Frågan har uppmärksammats i medierna, inte minst i upprörande reportage i Expressen, och hanteringen av lejon beskrivs också i filmen Blood Lions. Frågorna om den oetiska hanteringen av lejon borde inte vara partiskiljande. Det kan finnas samsyn i denna fråga och en bred politisk vilja att förändra.
En effektiv åtgärd är att stoppa vilseledande marknadsföring av jaktresor med "burkad jakt", den vilseledande marknadsföringen av turistresor med besök på dessa lejonfarmer och den minst lika vilseledande marknadsföringen av volontärresor till anläggningar med lejon i fångenskap.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:
På vilket sätt vill statsrådet utveckla Sveriges politik för att stoppa vilseledande marknadsföring vad gäller "burkad jakt", turistresor med besök på lejonfarmer och volontärresor, för att på så sätt bidra till att komma till rätta med denna oetiska hantering?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:738 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)
Dnr Fi2017/00342/KO | ||
Finansdepartementet |
Konsument- och finansmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:738 Vilseledande marknadsföring av jakt- och turistresor samt volontärresor
Sofia Arkelsten har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta när det gäller vilseledande marknadsföring av jakt- och turistresor samt volontärresor som är relaterade till lejon i framförallt Sydafrika.
Marknadsföringslagen (2008:486) har till syfte att främja konsumenternas och näringslivets intressen och att motverka marknadsföring som är otillbörlig mot konsumenter och näringsidkare. Enligt marknadsföringslagen är bl.a. vilseledande reklam förbjuden. En näringsidkare får således inte använda sig av felaktiga påståenden rörande t.ex. en vara eller tjänsts art, kvalitet, ursprung och risker såsom inverkan på hälsa och miljö. Som vilseledande marknadsföring räknas även att utelämna väsentlig information rörande varan eller tjänsten.
Marknadsföringslagen är tillämplig när marknadsföringen huvudsakligen riktar sig till den svenska marknaden. Det är Konsumentombudsmannen (KO) som utövar tillsyn över lagen. KO har möjlighet att meddela förbud förenade med vitespåföljd mot näringsidkare som ägnar sig åt vilseledande marknadsföring. I vissa allvarligare fall av överträdelser av marknadsföringslagen kan KO väcka talan i domstol och yrka att en marknadsstörningsavgift döms ut.
Om marknadsföringen av de aktuella resorna är vilseledande enligt ovan och huvudsakligen riktar sig till den svenska marknaden är marknadsföringslagen alltså tillämplig.
När det gäller frågan om Sverige genom utvecklat bistånd samt genom arbete inom EU och Cites kan minska ovärdig och oetisk lejonjakt, hänvisar jag till svaren från statsråden Lövin och Skoog (se fråga 2016/17:740 respektive fråga 2016/17:739 och 2016/17:741).
Stockholm den 8 februari 2017
Per Bolund
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.