Till innehåll på sidan

Vilseledande information om livsmedels ursprung

Skriftlig fråga 2016/17:1456 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-19
Överlämnad
2017-05-22
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Högre konsumentmedvetenhet vid val av livsmedel är en positiv utveckling. Flera branschinitierade har därtill underlättat för konsumenter att lättare kunna göra medvetna val. Detta vidareutvecklas och kontrolleras ständigt, för att medvetna konsumenter inte ska bli lurade utan tryggt och enkelt ska kunna välja till exempel närproducerat, lokalodlat eller härförädlat.

En studie som genomförts av branschorganisationen Svensk Fågel visar dock på fortsatt problematik. Studien visar att konsumenter vilseletts att köpa kycklingspett från utlandet. Under december 2016 genomfördes en pilotstudie i delikatessdiskarna hos 71 större matbutiker runt om i landet. När personalen fick frågan om kycklingspettens ursprung svarade de ofta att de var svenska, men vid närmare kontroll med leveranterör visade det sig att merparten av spetten kom långt ifrån, inte sällan från Bulgarien eller till och med Thailand. I endast fem av de tillfrågade butikerna var de färdiga kycklingspetten tillagade av svensk kyckling. 

Sverige har hårdare krav på god djurhälsa, djurhållning samt kontroll av bruket av antibiotika. Därtill fick exempelvis thailändsk kyckling rött ljus i WWF:s köttguide på grund av bristande kontroll på antibiotikaanvändningen. Därför är det av vikt att svenska konsumenter som vill göra ett medvetet val enkelt ska kunna göra det.

Det är inte rimligt att det ska vara svårt för konsumenter att ta del av varifrån kött, grönsaker eller andra livsmedel kommer, vare sig vid frysdisken eller när det gäller färdiglagad mat, då det i dag mer eller mindre försvårar insyn och kontroll i vad man köper.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka konkreta åtgärder avser regeringen och statsrådet att vidta för att säkerställa konsumenters tillgång till lättillgänglig information och förenkla medvetna val av livsmedel?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1456 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/03731/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1456 av Cecilia Widegren (M) Vilseledande information om livsmedels ursprung

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder regeringen och jag avser att vidta för att säkerställa konsumenters tillgång till lättillgänglig information och förenkla medvetna val av livsmedel.

Jag håller med Cecilia Widegren om att det är viktigt att konsumenterna ska kunna göra välinformerade val. Reglerna om livsmedelsinformation är tydliga. Oavsett om informationen ges skriftligt, muntligt eller på annat sätt ska informationen vara korrekt och den får inte vara vilseledande.

Efter att resultaten från den undersökning om kycklingspettens ursprung, som Cecilia Widegren hänvisar till, publicerats träffade jag och konsumentminister Per Bolund representanter för handeln. Dessa berättade att de omedelbart hade inlett ett arbete med att se över sina rutiner för att säkerställa att konsumenterna får korrekt information.

Sedan ett drygt år tillbaka finns också symbolen ”Från Sverige”/”Kött från Sverige” som gör det enklare för konsumenterna att göra medvetna val. Symbolen har på kort tid blivit mycket populär.

Ett antal konkreta åtgärder har således redan vidtagits. Jag följer frågan noga men avser inte att vidta några ytterligare åtgärder i dagsläget.

Stockholm den 31 maj 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.