Veterinärbrist

Skriftlig fråga 2021/22:1849 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-09
Överlämnad
2022-08-10
Besvarad
2022-08-24
Sista svarsdatum
2022-08-24
Svarsdatum
2022-08-24
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Det har nu länge varit känt att det fattas såväl veterinärer som annan djurhälsopersonal i Sverige. Bristen innebär inte bara hårt slit bland befintliga veterinärer utan även att djur i behov av vård har fått stå utan.

Distriktsveterinärerna har därför fått ta över ansvaret för beredskap, det vill säga jourverksamheten, i flera delar av landet där det tidigare funnits privata aktörer. Särskilt behovet hos lantbrukets djur av att alltid ha tillgång till veterinär service är värt att betona, då detta av förklarliga skäl inte bara påverkar de enskilda djuren eller djurägarna utan även det övriga samhället.

För lite över ett år sedan tillsatte regeringen glädjande nog en utredning för en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur. Utredningen, som ska slutrapporteras i oktober, innebär dock inte att regeringen behöver vara passiv när det redan blottats flera uppenbara problem inom området som rör veterinärverksamhet, djurvälfärd eller djurskydd. Att det råder en akut veterinärbrist är exempelvis ett mångårigt problem som främst löses genom att man ökar antalet veterinärer i samhället.

Mot bakgrund av ovanstående önskar undertecknad få svar på följande fråga från statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder vid sidan av tillsättandet av en utredning har statsrådet vidtagit i syfte att minska veterinärbristen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1849 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2022/0165 8 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1849 av Markus Wiechel (SD)
Veterinärbrist

Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder vid sidan av tillsättandet av en utredning jag har vidtagit i syfte att minska veterinärbristen i Sverige.

För mig är det viktigt att djur i människans vård ska kunna få den vård de behöver, när de behöver den. Bemanningssituationen inom djurens hälso- och sjukvård är allvarlig, vilket har föranlett såväl nuvarande regering som tidigare regeringar att vidta åtgärder.

En åtgärd är den betydande förstärkning av veterinär- och djursjukskötarutbildningarna vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som gjordes i budgetpropositionen för 2022. Fullt utbyggd beräknas satsningen bidra till att ytterligare 40 veterinärer och 20 djursjukskötare kommer att utbildas årligen. Förstärkningen sker successivt med 37,5 miljoner kronor 2022 upp till 71 miljoner kronor årligen från och med 2027. Utöver det tilldelades SLU extra medel på 3,4 miljoner kronor för utbildning till bristyrken redan under 2020. Från 2021 och framåt permanentades nivåhöjningen till 6,7 miljoner kronor.

En annan tidigare åtgärd är förstärkningen av anslaget för veterinär fältverksamhet med 15 miljoner kronor 2020 och 2021, samt 20 miljoner kronor 2022. Anslaget delfinansierar distriktsveterinärernas verksamhet. Distriktsveterinärerna har en viktig roll i att säkerställa tillgången till vård i hela landet och vid alla tidpunkter på dygnet.

Jag vill också betona att regeringens beslut att tillsätta utredningen om en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur är en mycket viktig åtgärd som syftar till att hitta just en långsiktig lösning på de bemanningsproblem som finns.

Stockholm den 24 augusti 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.