Vättern och Norra Kärr

Skriftlig fråga 2021/22:1093 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-15
Överlämnad
2022-02-16
Anmäld
2022-02-17
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Enligt Dricksvattenutredningen från 2015 bygger i dag den allmänna dricksvattenförsörjningen till cirka 50 procent på ytvatten och cirka 25 procent vardera på grundvatten och konstgjort grundvatten. Ytvatten är således en mycket viktig källa till detta vårt viktigaste livsmedel.

Vättern är en av norra Europas största dricksvattenkällor som i dagsläget försörjer cirka 250 000 invånare i 11 kommuner med vatten. Men flera kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur sjön. Ett projekt som pågår, Vätternvatten, bedömer att det år 2030 kommer att kunna ansluta ytterligare fem kommuner i Örebro län som ska hämta sitt dricksvatten från Vättern. Det är något som skulle innebära en fördubbling av antalet konsumenter. Men i ett framtida perspektiv menar många att Vättern till och med kommer att behöva försörja kommuner i Stockholmsområdet. Vättern är således en viktig resurs att värna. Men dessvärre hotas vattenkvaliteten av en gruva som är planerad bara 1,5 kilometer ifrån sjön och på 120 meters höjd över sjön. I området finns sprickbildningar i berget som leder ned mot dricksvattentäkten, vilka kan riskera att föra med sig olika föroreningar och gifter som urlakas från deponier vid en eventuell gruvbrytning. 

I vattensammanhang brukar man tala om uppströms- och nedströmsverksamheter. Det är ju därvid fullständigt klart att ingen skulle anlägga en dricksvattentäkt nedströms en gruva, men lika illa är det ju därför att planera för gruvdrift uppströms en redan etablerad dricksvattentäkt så som i fallet Vättern.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa Vätterns framtida status som dricksvattenkälla?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1093 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/ 00335 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1093 av Betty Malmberg (M)
Vättern och Norra Kärr

Betty Malmberg har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa Vätterns framtida status som dricksvattenkälla.

Vättern är en unik och värdefull vattentäkt, en av Sveriges största, som hyser såväl natur- och miljömässiga som samhällsviktiga värden. Vättern är i sin helhet utsedd som vattenskyddsområde och omfattas också av flera olika riksintressen enligt miljöbalken, t.ex. vad gäller naturvård, friluftsliv och totalförsvaret. Vättern är även, tillsammans med stränder och öar, utpekad av regeringen som Natura 2000-område.

Verksamheter som bedrivs vid Vättern omfattas av högt ställda krav i enlighet med miljöbalken, och vi ska fortsätta ha högt ställda miljökrav på verksamheter i Sverige.

På samma sätt måste all prospekteringsverksamhet bedrivas på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser.

Stockholm den 23 februari 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.