Vattenförsörjning
Skriftlig fråga 2016/17:1615 av Lars-Arne Staxäng (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-06-15
- Överlämnad
- 2017-06-16
- Anmäld
- 2017-06-19
- Sista svarsdatum
- 2017-06-28
- Svarsdatum
- 2017-06-29
- Besvarad
- 2017-06-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
SVT Nyheter uppmärksammade den 15 juni att det i år är de lägsta grundvattennivåerna på 50 år. Enligt SVT har var tionde kommun bedömt att vattenförsörjningen kommer att påverkas i sommar. På många håll i Sverige har det regnat och snöat för lite, och detta påverkar grundvattennivån. Enligt SVT har stora delar av sydöstra Sverige och delar av Norrlandskusten nu grundvattennivåer som betecknas som mycket under de normala av Statens geologiska undersökning, SGU. Till SVT Nyheter har drygt var tionde kommun sagt att de kommer att påverkas mycket eller ganska mycket av vattenbrist. I Södertälje kommun har man beslutat om att införa ett bevattningsförbud i sommar.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkra den svenska vattenförsörjningen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1615 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Dnr N2017/04264/FÖF | ||
Näringsdepartementet |
Näringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1615 av Lars-Arne Staxäng (M) om vattenförsörjning
Lars-Arne Staxäng har frågat inrikesministern vilka åtgärder han avser att vidta för att säkra den svenska vattenförsörjningen. Frågan har överlämnats till mig.
Ansvaret för vatten och dricksvatten är fördelat på flera olika aktörer. Huvudansvaret bär kommunerna, som har en skyldighet att tillhandahålla allmänt dricksvatten. Varken stat eller kommun har ansvar för enskild dricksvattenförsörjning eller annan enskild vattenförsörjning. Ett antal statliga myndigheter, bl.a. Livsmedelsverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna, kan på olika sätt stötta kommunerna i deras arbete.
I egenskap av Näringsminister ansvarar jag för SGU som är förvaltningsmyndigheten för frågor om landets geologiska beskaffenhet. SGU tar fram geografisk grundinformation om grundvattnets mängd, kvalitet och utbredning. Regeringen aviserade nyligen en satsning om 200 miljoner för att förebygga torka. En del av denna satsning innebär att SGU får förstärkta resurser för att kunna bistå kommuner och län med fördjupade kartläggningar av grundvattenresurser i särskild utsatta regioner.
Att arbeta med frågor som rör tillgång till grundvatten kräver ett långsiktigt arbete och kunskapen om grundvattenresurser i utsatta regioner behöver öka för att kommunerna ska kunna vidta relevanta åtgärder. Det är därför regeringen vill avsätta extra resurser till SGU för detta viktiga arbete.
Stockholm den 29 juni 2017
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.