Vattenfalls investeringar i fossil energiproduktion
Skriftlig fråga 2016/17:861 av Birger Lahti (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-16
- Överlämnad
- 2017-02-16
- Anmäld
- 2017-02-17
- Svarsdatum
- 2017-03-01
- Sista svarsdatum
- 2017-03-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Den 6 februari i år beslutade Vattenfall om en investering på 325 miljoner euro i ett nytt fossileldat kraftvärmeverk i Berlin. Verket kommer att använda sig av naturgas, och investeringen beskrivs av Vattenfall som en klimatvinst.
Det är sant att naturgas genererar lägre koldioxidutsläpp än kol och olja. Men den är inte desto mindre ett fossilt bränsle som bidrar till växthuseffekten och förvärrade klimatproblem. Att investera i nya fossila bränslen är inte en hållbar strategi.
Det var inte länge sedan Vattenfalls vd Magnus Hall uttryckte en önskan om att klimatavtalet i Paris skulle leda till fler satsningar på förnybart i energibranschen. Vattenfalls strategi skulle vara att driva på i den utvecklingen. Bland annat har man sagt sig vilja vara ledande i investeringsprojekt i förnybar produktion i just Tyskland och en rad andra länder under perioden 2016–2020.
Klimatkrisen är akut och kräver att kol och andra fossila bränslen avvecklas och ersätts med förnybar energi. Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten var ett direkt klimathaveri. Att man nu väljer att investera i ny fossil energiproduktion i stället för förnybar sådan är ytterligare ett steg för att cementera Europas fossilberoende.
Sverige ska vara en föregångare i omställningen till förnybar energi och ett land som tar ansvar för kommande generationer. Vattenfalls ägardirektiv slår fast att företaget ska vara ledande i utvecklingen mot en miljömässig, hållbar energiproduktion. Ett svenskt statligt bolag, med den svenska regeringen som ytterst ansvarig, ska inte bidra till att befästa beroendet av fossil energiproduktion.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
Menar ministern att nämnda investering är i linje med en miljömässig, hållbar energiproduktion och om inte, avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Vattenfall inte ska investera i ny fossil energiproduktion så som just har beslutats?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:861 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
N2017/01213/SB | ||
Näringsdepartementet |
Närings- och innovationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:861 av Birger Lahti (V) Vattenfalls investeringar i fossil energiproduktion
Birger Lahti har frågat mig om jag anser att nämnda investering är i linje med en miljömässig, hållbar energiproduktion och om inte, om jag avser att vidta några åtgärder för att Vattenfall inte ska investera i ny fossil energiproduktion så som just har beslutats.
Inledningsvis kan jag konstatera att Vattenfall AB har beslutat att ersätta kol med naturgas i kraftvärmeverket Klingenberg i Berlin tre år tidigare än planerat. Enligt uppgift från Vattenfall AB kommer detta leda till minskade koldioxidutsläpp om 600 000 ton per år. Jag vill även understryka att det inte är min sak som minister att bedöma enskilda investeringar som Vattenfall AB gör. Det är styrelsen och ledningen som har ansvaret för operativa frågor. Som ägare har vi att ange uppdraget för verksamheten. Vattenfall AB har sedan 2010 riksdagens uppdrag att generera en marknadsmässig avkastning genom att affärsmässigt bedriva energiverksamhet så att bolaget är ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.
Regeringen arbetar för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Under Tysklands omställningstid kommer dock gas- och kolkraft att vara en fortsatt del av Tysklands energimix.
Vattenfall AB arbetar för att de ska vara klimatneutrala i Norden 2030 och i hela sin verksamhet 2050. Bolaget genomför stora satsningar och ökar sina investeringar i förnyelsebara energislag, såväl i Tyskland som i övriga länder där bolaget är verksamt för att kunna öka denna andel av den totala elproduktionen.
Jag har fullt förtroende för att Vattenfall AB:s styrelse och ledning agerar i linje med gällande bolagsordning och är ett av de bolag som leder
utvecklingen mot en hållbar energiutveckling. Jag har därmed inte för avsikt att vidta någon åtgärd.
Stockholm den 21 februari 2017
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.