Vattenfall AB:s brunkolsverksamhet
Skriftlig fråga 2014/15:366 av Jesper Skalberg Karlsson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-03-27
- Överlämnad
- 2015-03-28
- Anmäld
- 2015-04-07
- Svarsdatum
- 2015-04-08
- Besvarad
- 2015-04-08
- Sista svarsdatum
- 2015-04-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Vattenfall AB är ett energiföretag som är helägt av den svenska staten. Företaget producerar elektricitet, levererar fjärrvärme och äger elnät. Verksamheten i Sverige utgörs till stor del av kärnkraft och vattenkraft, samtidigt som verksamheten i exempelvis Polen och Tyskland gjort stora satsningar på kolkraft.
I fallet med Tyskland finns nu planer på att sälja delar av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Samtidigt är fem brunkolsgruvor projekterade, något en eventuell köpare kan välja att gå vidare med. Öppnas alla fem gruvor kan det ge upphov till utsläpp av koldioxid i storleksordningen 1 000 miljoner ton – lägg därtill utsläppen av svaveldioxider, kvävedioxider och tungmetaller.
I valrörelsen, och till dags dato på sin hemsida, har Miljöpartiet haft som löfte att Vattenfall ska satsa på förnybart och avbryta expansionen av brunkol. Det är tydligt att en eventuell försäljning av brunkolsverksamheten i alla fall inte minskar utsläppen eller beroendet av kolkraft – utan enbart lägger ansvaret i någon annans händer.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Hur stämmer en försäljning av Vattenfall AB:s brunkolsverksamhet i Tyskland överens med regeringens löften om att övergå till förnybar energ och är det aktuellt för ministern att i stället verka för att behålla och fasa ut Vattenfall AB:s tyska brunkolsverksamhet?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:366 besvarad av Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.