Värnande av svensk säkerhet och nordisk enhet

Skriftlig fråga 2021/22:1088 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-15
Överlämnad
2022-02-15
Anmäld
2022-02-16
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 31 januari presenterade den danska regeringen en ny utrikes- och säkerhetspolitisk strategi. Strategin innebär en tämligen stor omläggning av den danska utrikespolitiken där framför allt två saker betonas: EU:s ökade geopolitiska betydelse i en osäker omvärld och USA:s betydelse för dansk säkerhet och suveränitet.

Den danska regeringen ansluter sig nu till synen att EU på olika sätt måste trygga sin försörjningstrygghet för kritiska råvaror. Man betonar också vikten av att EU pressas upp i global viktklass för att EU ska vara den som sätter globala standarder och främjar sina värderingar i Europa och globalt. Den danska regeringen slår fast att EU måste minska sitt beroende av andra inom samhällskritiska sektorer och teknologier.

Man konstaterar dessutom att EU måste göra mer för att trygga sin egen säkerhet. Inte minst i ljuset av det danska undantaget från den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken måste detta ses som en tydlig markering. 

För det andra betonar strategin betydelsen av ett ökat försvarspolitiskt samarbete med USA. Nyligen öppnade statsminister Mette Frederiksen för att amerikanska soldater kan stationeras på dansk mark inom ramen för ett nytt bilateralt dansk-amerikanskt försvarssamarbete.

Svensk utrikes- och säkerhetspolitisk måste formas i ljuset av våra intressen och de säkerhetspolitiska prioriteringarna i våra nordiska grannländer. I sin utrikesdeklaration slog utrikesministern fast Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik bygger på sammanhållning i EU och samarbete på bred front: i Norden och Östersjöområdet, inom FN och OSSE, och med Nato. En stark transatlantisk länk är viktig för Europas och Amerikas säkerhet.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i ljuset av den danska omläggningen av utrikespolitiken, i syfte att värna svensk säkerhet och nordisk enhet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1088 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/02446 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1088 av Hans Wallmark (M)
Värnande av svensk säkerhet och nordisk enhet

Hans Wallmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta i ljuset av den danska omläggningen av utrikespolitiken, i syfte att värna svensk säkerhet och nordisk enhet.

Som jag tidigare understrukit ska Sveriges säkerhetspolitiska linje vara långsiktig, förutsägbar och präglas av kontinuitet. Detta innebär att det inte är aktuellt med några tvära kast i den svenska säkerhetspolitiken.

Men vår solidariska säkerhetspolitik bygger på att vi samarbetar med andra och vårt EU-medlemskap utgör den viktigaste plattformen för denna politik. Det är ett svenskt intresse att värna och stärka solidaritet inom EU, samt att upprätthålla ett fredligt, stabilt och förutsägbart närområde.

Sedan 2014 har vi byggt upp ett fungerande försvarspolitiskt säkerhetsnätverk, och slutit ett 30-tal överenskommelser och omkring 20 samarbetsavtal, inte minst med våra nordiska och baltiska grannar.

Sverige har ett mycket nära samarbete och löpande konsultationer med övriga nordiska länder i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Det nordiska samarbetet är ett komplement till de existerande samarbetena inom EU och med Nato. De nordiska utrikes- och försvarsministrarna har regelbundna överläggningar för att stärka samstämmigheten. Jag ser fram emot en dialog med min danska kollega om den nya danska strategin.

Stockholm den 23 februari 2022

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.