Värdet av utbildningssatsningar

Skriftlig fråga 2013/14:379 av Wallén, Anna (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-02-04
Besvarad
2014-02-05
Svar anmält
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:379 Värdet av utbildningssatsningar

av Anna Wallén (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I veckan besökte Anders Borg Mälardalens högskola i Västerås och gav då studenterna goda råd om värdet av hårt arbete och av att skaffa sig en utbildning. Utbildning är nästan det bästa sättet att rusta människor. Det finns inga genvägar., säger finansministern till massmedierna.

Finansministerns ord står dock i bjärt kontrast till den förda politiken. Regeringen minskar anslagen till våra högskolor runt om i landet. Följden blir att ca 10 000 platser försvinner under detta år och lika många under nästa år. För Mälardalens högskola innebär minskningen ungefär 40 miljoner kronor i statliga medel fram till 2015. Högskolan tvingas därför dra ned på antalet utbildningar och minska antalet studenter på hel- och deltid från dagens 12 000 till 10 000. Det rimmar illa med försäkran om att utbildning är det bästa sättet att rusta människor.

I en debatt i Agenda i början av året öppnade finansministern, efter att bara några veckor tidigare ha slagits i kammaren för ytterligare skattesänkningar, för höjda skatter på framför allt tobak och alkohol för att kunna genomföra utbildningssatsningar.

Avser finansministern i kompletteringsbudgeten att lägga förslag till skattehöjningar för att klara utbildningssatsningar, och kommer något av detta i sådana fall att komma Mälardalens högskola till del?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:379 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 5 februari

Svar på fråga

2013/14:379 Värdet av utbildningssatsningar

Finansminister Anders Borg

Anna Wallén har frågat mig om jag avser att lägga förslag till skattehöjningar för att klara utbildningssatsningar samt om detta i så fall kommer Mälardalens högskola till del. Anna Wallén skriver att regeringen minskat anslagen till högskolorna runt om i landet. Volymerna ligger dock fortfarande på en högre nivå än 2006, och fler än någonsin tog examen från universitet och högskolor läsåret 2012/13. Under läsåret 2013/13 fanns 414 443 registrerade studenter på grundutbildning, vilket kan jämföras med 378 665 läsåret 2006/07.

Därutöver har regeringen gjort ett antal effektiviseringar och kvalitetsprioriteringar, bl.a. har medel för inaktiva studenter dragits in och studieavgifter för tredjelandsstudenter införts. De medel som frigjorts med dessa åtgärder har tillförts universitet och högskolor genom kvalitetssatsningar i linje med regeringens uttalade ambition att prioritera kvalitetssatsningar inom högskolan. Dessutom har omfördelningar av medel gjorts för att finansiera utbyggnad inom bristområden, såsom läkar-, tandläkar-, sjuksköterske- och ingenjörsutbildningar. Tillsammans förklarar dessa åtgärder till stor del de förändrade anslagen till Mälardalens högskola.

Regeringen är övertygad om värdet av, såväl grundläggande som eftergymnasial, utbildning och kommer att fortsätta arbetet för att kontinuerligt förbättra kvaliteten på den undervisning som ges. Regeringen avser att återkomma kring hur prioriteringarna för att stärka svenskt utbildningsväsende ska se ut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.