Valhemligheten för synskadade

Skriftlig fråga 2017/18:1630 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-08-24
Överlämnad
2018-08-27
Anmäld
2018-08-30
Svarsdatum
2018-09-10
Sista svarsdatum
2018-09-10
Besvarad
2018-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Valhemligheten är central i en demokrati. Den borde gälla alla fullt ut, inklusive personer med synnedsättning, men tyvärr måste personer med synnedsättning i dag be om hjälp för att kunna personrösta.

Under mandatperioden har konstitutionsutskottet understrukit vikten av att en lösning av frågan om valhemlighet för personer med synnedsättning kommer på plats före de allmänna valen 2022. Justitieminister Morgan Johansson har tidigare uppgivit att frågan är under beredning i Regeringskansliet. 

Så här inför årets valdag vill jag mot ovanstående bakgrund fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur går arbetet på Regeringskansliet med att hitta en lösning på frågan om valhemlighet för personer med synnedsättning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1630 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

04175

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och

inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1630 av Laila Naraghi (S) Valhemligheten för synskadade

Laila Naraghi har frågat mig hur arbetet på Regeringskansliet går med att hitta en lösning på frågan om valhemlighet för personer med synnedsättning.

Det är ett grundläggande krav att val ska vara hemliga. Väljaren ska inte behöva redogöra för sitt val och det ska inte vara möjligt att ta reda på hur någon har röstat.

Den nuvarande ordningen för hur röstningen ska gå till innebär att en väljare med synnedsättning kan behöva hjälp för att lämna en särskild personröst på en kandidat. Det innebär att valhemligheten röjs för den som hjälper till.

Som riksdagen har framhållit är det av stor vikt att även väljare med synnedsättning ska kunna personrösta med bibehållen valhemlighet. Det är därför regeringens avsikt att tillsätta en utredning för att se över hur väljare med synnedsättning ska kunna personrösta utan att tvingas röja valhemligheten för någon. Arbetet med utredningsdirektiven pågår för närvarande i Regeringskansliet. Ambitionen är att ett beslut ska kunna fattas inom kort efter höstens val.

Stockholm den 6 september 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.