Till innehåll på sidan

Välanvända apotekstjänster för bättre hälsa

Skriftlig fråga 2014/15:646 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-09
Överlämnad
2015-06-10
Anmäld
2015-06-11
Svarsdatum
2015-06-17
Sista svarsdatum
2015-06-17
Besvarad
2015-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den oförberedda vänsterregeringen avser nu att tillsätta ytterligare en utredning om apoteksmarknaden helt i onödan. Den omreglerade apoteksmarknaden är i dag en av svenskarnas mest gillade tjänster. Därför blir det på skattebetalarnas bekostnad en ideologiskt tillsatt utredning som inte kommer att ge svar på  framtidens utmaningar kring hälsa, utan en utredning som kommer att blicka bakåt.

Skälen som ansvarig sjukvårdsminister anger, även samma statsråd som för övrigt enhälligt prickats av konstitutionsutskottet för sällsynt stora brister i sin handläggning av en annan valfrihetsreform, det fria vårdvalet, är att tillgängligheten av apotek har minskat på landsbygden och ökat i storstäderna.

Det är därför pinsamt att behöva upplysa ansvarigt statsråd och regering om några tydliga fakta gällande omregleringen av apoteken och vad den hittills medfört för resultat.

Det finns i dag ca 1 300 apotek i Sverige. Det är ungefär 300 fler än innan statens monopol på att bedriva apotek skrotades. Fler än sju av tio svenskar bor närmare än fem minuters bilfärd till ett apotek. Drygt en av hundra människor bor längre ifrån ett apotek än 20 minuter med bilen. I dag kan en snuvig barnfamilj på landsbygden på en söndag få tag i receptfria läkemedel via närmaste butik, vilket var helt omöjligt för några år sedan.

Högst täthet av apotek per person finns efter omregleringen i Jämtland, Västerbotten och Gotland. Lägst täthet finns i Stockholm, Blekinge och Södermanland. Inte riktigt den bild som Gabriel Wikström nu för fram som skäl för att tillsätta en dyr onödig utredning.

Tillgängligheten har ökat sedan statens monopol avskaffades. Det är lätt att få intrycket av att statsrådet vill visa handlingskraft, inte minst gentemot budgetkamraterna i Vänsterpartiet. Mönstret går igen från hur det gick till att skriva direktiven till den så kallade vinstutredningen i välfärden. Det är vänsterideologi, inte utvecklingen av verkligheten, som styr statsrådets agerande.

Alla, även apoteksbranschen, vill att apoteken ska ha ett tydligt samhällsuppdrag. Apoteken har en mycket viktig roll i den samlade vårdkedjan. Framtidens hälsoutmaningar kräver fortsatt utveckling av hälsotjänster mellan vården och apoteken. Bjud apoteksaktörer, farmaceuter och vårdens medarbetare på kaffe i stället så kommer förslag för framtiden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt avser statsrådet och vänsterregeringen att utveckla framtidens hälsotjänster mellan vården och apoteken genom att återreglera apoteksmarknaden och stänga till den innovationskraft och det utvecklingsentreprenörskap som detta utvecklats till och som fortsatt kan utvecklas, utan onödig utredning, för att möta mer likvärdig vård?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:646 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/4327/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:646 av Cecilia Widegren (M) Välanvända apotekstjänster för bättre hälsa

Cecilia Widegren har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser att utveckla framtidens hälsotjänster mellan vården och apoteken, genom att enligt Widegren återreglera apoteksmarknaden och stänga till den innovationskraft och det utvecklingsentreprenörskap som detta utvecklats till och som fortsatt kan utvecklas, utan en onödig utredning, för att möta en mer likvärdig vård.

På två punkter instämmer jag i Cecilia Widegrens beskrivning av omregleringen av apoteksmarknaden. Tillgången till vanliga receptfria läkemedel har ökat. Även antalet apotek, framför allt i tätorter, har ökat. På andra områden finns det dock vissa problem. Statskontoret har på den förra regeringens uppdrag följt upp och utvärderat apoteksomregleringen. Rapporten pekar på vissa oönskade effekter av omregleringen, främst att det verkar ha blivit svårare att förse kunderna med vissa receptbelagda läkemedel vid det första apoteksbesöket. Vidare upplever drygt hälften av apotekspersonalen att förutsättningarna för att göra korrekta receptexpedieringar och förutsättningarna för att ge information och rådgivning om läkemedel har försämrats efter omregleringen.

Omregleringen av apoteksmarknaden hanterade inte heller frågan om tillgänglighet till läkemedel i glesbygd på ett långsiktigt sätt. Apoteket AB har t.ex. idag ett särskilt åtagande i sin ägaranvisning att behålla befintliga apoteksombud i den utsträckning som behövs för att upprätthålla en god läkemedelsförsörjning.

Jag och mina medarbetare har sedan jag tillträdde diskuterat apoteksfrågor med apoteksbranschen, farmaceuter, vårdpersonal och andra relevanta aktörer vid ett flertal möten. De har lyft de problem, farhågor och förbättringsmöjligheter som de ser, och många av problemen är av sådan karaktär att de kräver en utredning för att kunna hanteras. Jag kan i detta sammanhang även notera att såväl Apoteksföreningen som Sveriges Farmaceuter välkomnar en utredning.

Min sammantagna bedömning – som bygger på många aktörers synpunkter och inspel – är att det finns utrymme för förbättring i syfte att åstadkomma en apoteksmarknad som kännetecknas av hög kvalitet och patientsäkerhet. Det är således inte fråga om någon återreglering utan handlar om att avisera vissa problem på dagens apoteksmarknad.

Stockholm den 17 juni 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.