Utvisning av spetskompetens
Skriftlig fråga 2017/18:761 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-09
- Överlämnad
- 2018-02-12
- Anmäld
- 2018-02-13
- Svarsdatum
- 2018-02-21
- Sista svarsdatum
- 2018-02-21
- Besvarad
- 2018-02-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Under den senaste tiden har det i medierna rapporterats om många exempel på arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige för att arbeta, snabbt blir en del av samhället och betalar skatt men sedan ändå utvisas på grund av mindre felaktigheter i deras anställningar. Den prejudicerande dom som Migrationsöverdomstolen kom med i december 2017 skulle bli slutet på tvivelaktiga utvisningar av spetskompetens när domstolen konstaterade att de felaktigheter som begåtts av arbetsgivarna inte skulle hindra att arbetskraftsinvandrare får förnyat och förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Men utvisningarna fortsätter trots domslutet.
Då vårt land lider brist på bland annat systemutvecklare och it-tekniker har vi sedan 2008 möjliggjort för arbetskraft med hög kompetens från länder utanför EU att komma till Sverige. De närmaste två åren väntas Sverige till exempel ha ett underskott på över 50 000 it-tekniker och specialister inom telekomsektorn om inte arbetskraftsinvandringen fortsätter inom dessa branscher.
Men utvisningarna av utländska it-tekniker och programmerare fortsätter. I ett uppmärksammat fall hade arbetsgivaren inte betalat in pensionsförsäkringen korrekt, vilket föranledde att programmeraren fick lämna Sverige. I ett annat fall blev en kvalificerad systemutvecklare utvisad då arbetsgivaren inte betalat in sjukförsäkringen. I fall efter fall drabbas kompetent utländsk arbetskraft av misstag som deras arbetsgivare står för. Det är orimligt.
Därför vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:
Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att kompetent utländsk arbetskraft inte utvisas på grund av mindre felaktigheter som deras arbetsgivare är ansvariga för?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:761 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Ju2018/01016/POL
Justitiedepartementet
Migrationsministern och biträdande justitieministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:761 av Ann-Charlotte Hammar
Johnsson (M)
Utvisning av spetskompetens
Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att säkerställa att kompetent utländsk arbetskraft inte utvisas på grund av mindre felaktigheter som deras arbetsgivare är ansvariga för.
Jag vill börja med att erinra om att det gällande regelverket togs fram av den förra borgerliga regeringen. Det är ett regelverk där arbetstagaren riskerar att få sitt uppehållstillstånd återkallat, även om det är arbetsgivaren som gjort fel. Det vill regeringen ändra på.
1 december 2017 trädde nya regler ikraft som gör det möjligt för Migrationsverket att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren, utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd, har avhjälpt brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse. Detta är ett första steg mot en lösning.
Regeringen menar emellertid att även seriösa arbetsgivare ibland blir medvetna om att villkoren inte varit uppfyllda först efter erinran från Migrationsverket. I andra fall kan det vara en tidigare arbetsgivare som begått mindre misstag. Regeringen har därför även givit en utredare i uppdrag att lämna förslag som ska göra det möjligt att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren, även då bristerna uppstått under en tidigare arbetsgivare.
De vägledande domar från Migrationsöverdomstolen som Ann-Charlotte Hammar Johnsson hänvisar till ligger i linje med vad regeringen vill åstadkomma. Enligt ett uttalande från Migrationsverket den 27 december 2017 kommer domarna ha betydelse för Migrationsverkets handläggning.
Utredarens uppdrag berör dock fler situationer än de aktuella domarna, till exempel när det rör sig om en tidigare arbetsgivare som inte har levt upp till de krav som ställs. Utredaren har lämnat förslag på författningsändringar som nu är ute på remiss. Det är regeringens avsikt att snarast möjligt återkomma med ett förslag, med utgångspunkt i utredarens arbete och remissutfallet. Varken enskilda arbetstagare, eller arbetsgivare, ska drabbas orimligt hårt om arbetsgivaren har begått ett mindre misstag.
Stockholm den 15 februari 2018
Heléne Fritzon
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.