Utvisning av EU-medborgare
Skriftlig fråga 2014/15:496 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-06
- Överlämnad
- 2015-05-07
- Anmäld
- 2015-05-08
- Svarsdatum
- 2015-05-13
- Sista svarsdatum
- 2015-05-13
- Besvarad
- 2015-05-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Att obehindrat vistas i Sverige är ingen rättighet för alla. Det är ett privilegium för dem som saknar svenskt medborgarskap, och även EU-medborgare saknar ibland rätten att vistas i Sverige i mer än tre månader. Sedan ungefär ett år tillbaka har polisen i uppgift att rapportera de EU-medborgare som saknar rätt att vara i Sverige till Migrationsverket. Dessvärre är det dock i praktiken väldigt sällan som det sker, då den tidigare registreringen tagits bort samtidigt som kravet på att kunna försörja sig själv finns kvar. I de fall rapportering från polisens sida ändå sker är det inte helt sällan av en slump, enligt Sveriges Radio.
Med hänvisning till ovanstående önskar jag att justitie- och migrationsministern kunde svara på följande fråga:
Avser ministern följa upp polisens rapportering av EU-medborgare som inte har rätt att vistas i landet, och kan ministern tänka sig att jobba för att fler rapporteringar och avvisningar ska ske?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:496 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister
Dnr2015/4042/Statssekr | ||
Justitiedepartementet |
Inrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:496 av Markus Wiechel (SD) Utvisning av EU-medborgare
Markus Wiechel har frågat justitie- och migrationsministern om han avser att följa upp polisens rapportering av EU-medborgare som inte har rätt att vistas i landet och om ministern kan tänka sig att jobba för att fler rapporteringar och avvisningar ska ske. Som ansvaret är fördelat inom regeringen kommer jag att svara på frågorna.
Reglerna om fri rörlighet inom EU/EES-området innebär en långtgående rätt för EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar att fritt röra sig och uppehålla sig i hela EU/EES-området. Enligt huvudregeln får en EU/EES-medborgare vistas i en annan medlemsstat i tre månader utan annat krav än giltigt id-kort eller pass så länge han eller hon inte blir en orimlig belastning för den mottagande medlemsstatens sociala biståndssystem. För rätt till vistelse i en annan medlemsstat under längre tid än tre månader krävs att EU/EES-medborgaren uppfyller vissa villkor, exempelvis är anställd eller arbetssökande med en verklig möjlighet att få en anställning. En EU/EES-medborgare som efter tre månaders vistelse inte uppfyller villkoren för denna s.k. uppehållsrätt får utvisas, såvida han eller hon inte har sökt och beviljats uppehållstillstånd. Frågan om utvisning prövas av Migrationsverket.
Polismyndigheten har i uppdrag att övervaka att personer inte vistas eller arbetar i landet utan tillstånd. För att säkerställa detta får polismän genomföra inre utlänningskontroll med stöd av utlänningslagen. Sådana kontroller ska vara en integrerad del i det vardagliga polisarbetet men de får endast vidtas om det finns grundad anledning att anta att utlänningen saknar rätt att uppehålla sig här i landet eller om det annars finns särskild anledning till kontroll. En inre utlänningskontroll får inte genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av språk eller namn. I Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om polisens inre utlänningskontroller anges mer detaljerat hur Polismyndigheten ska genomföra dessa kontroller. Polismyndigheten ska omedelbart underrätta Migrationsverket om det uppkommit en fråga om avvisning eller utvisning som ska prövas av verket.
Rikspolisstyrelsen genomförde under 2014 en inspektion av myndighetens arbete med inre utlänningskontroll. Av rapportens rekommendationer framgår att myndigheten bl.a. bör tillhandahålla referensmaterial om genomförandet av inre utlänningskontroller för polismän i yttre tjänst.
Ombildningen av svensk polis från och med den 1 januari i år skapar förutsättningar för en mer enhetlig och flexibel polisverksamhet i hela landet. Nationella operativa avdelningen (NOA) på Polismyndigheten har fått processansvaret för gränspolisverksamheten, vilket omfattar arbetet med inre utlänningskontroller. Inom ramen för detta processansvar arbetar NOA med den nämnda rekommendationen om kompetensutvecklingsinsatser och med att se över arbetsmetodiken i stort på området.
Jag följer arbetet och har inte för avsikt att vidta några åtgärder på området i nuläget.
Stockholm den 13 maj 2015
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.