Utvidgade EU-sanktioner gentemot Ryssland
Skriftlig fråga 2014/15:63 av Birgitta Ohlsson (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2014-11-12
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Sista svarsdatum
- 2014-11-19
- Svarsdatum
- 2014-11-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Rysslands aggression gentemot Ukraina inger fortsatt oro. Under senare tid har rapporter inkommit om stora trupprörelser med bland annat stridsvagnar i östra Ukraina, ett scenario som påminner om det som föregick den ryska invasionen av Krimhalvön i mars i år. Samtidigt vägrar Putin att ta avstånd från de val som genomfördes av separatister i delar av Luhansk och Donetsk. Valen betraktas av EU som illegala medan Putin ser dessa som ett uttryck för folkviljan.
Inom ramen för EU pågår diskussioner om en översyn av de sanktioner som EU antagit mot Ryssland. I EU-kretsen finns medlemsstater som skulle vilja se en lättnad i EU:s sanktionspolitik gentemot Ryssland, andra medlemsstater anser i stället att sanktionerna bör skärpas. Mot bakgrund av den senaste tidens händelser finns dock all anledning att i stället skärpa sanktionerna, till exempel de ekonomiska, gentemot Ryssland.
Därför önskar jag ställa följande fråga till utrikesminister Wallström:
Avser ministern och regeringen att driva på för en tuffare sanktionspolitik gentemot Ryssland?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:63 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:63 av Birgitta Ohlsson (FP) Utvidgade EU-sanktioner gentemot Ryssland
Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag och regeringen avser att driva på för en tuffare sanktionspolitik gentemot Ryssland.
Rysslands fortsatta aggression gentemot Ukraina är djupt oroande.
De regionala så kallade "val" som anordnades av separatister i delar av Donetsk- och Luhansk-regionerna den 2 november hölls i strid med Ukrainas nationella lagstiftning och Minskprotokollet. De kommer inte att erkännas av EU. Rysslands beslut att ”respektera” dessa "val" är en tydlig indikation på Moskvas mål: att skapa en eller flera utbrytarrepubliker i östra Ukraina, utanför ukrainsk kontroll och avsedda att destabilisera situationen i hela landet samt hindra reformarbetet. Rapporter, bland annat från OSSE-observatörer, om förflyttning av
tung militär utrustning i separatistkontrollerade områden är mycket oroväckande.
Det är viktigt att EU tydligt och med kraft fortsätter att reagera på Rysslands agerande i Ukraina. Inom EU är Sverige redo att stödja utökade sanktioner i form av reserestriktioner och frysning av tillgångar för individer, t.ex. personer som har bidragit till att genomföra de s.k. ”valen” den 2 november. Sverige stödjer att förberedelser görs för ytterligare ekonomiska sanktioner som också kan bli nödvändiga. Jag påminner om att sanktionsbeslut kräver enhällighet inom EU.
Stockholm den 21 november 2014
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.