Utvecklingsländerna och kapitalflykten
Skriftlig fråga 2013/14:276 av Bergstedt, Hannah (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2013-12-19
- Anmäld
- 2013-12-20
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-01-15
- Svar anmält
- 2014-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 19 december
Fråga
2013/14:276 Utvecklingsländerna och kapitalflykten
av Hannah Bergstedt (S)
till finansminister Anders Borg (M)
Enligt biståndsorganisationen Diakonia menar organisationen Global Financial Integrity att kapitalflykten från fattiga länder till två tredjedelar består av kommersiell verksamhet. Endast en mycket liten del av kapitalflykten, 3 procent, beror på korruption, där den politiska eliten för egen del stjäl statsinkomster och för dem utomlands. Till 97 procent handlar alltså kapitalflykten om att västvärldens storföretag undviker att betala skatt genom både laglig skatteplanering och illegal skatteflykt.
Det finns ett antal olika beräkningar av kapital- och skatteflyktens omfattning. Enligt uträkningar från Christian Aid beräknas utvecklingsländer förlora mer än 160 miljarder dollar i uteblivna skatteintäkter varje år på grund av falska fakturor och manipulerad prissättning. Enligt Global Financial Integrity (GFI) har det från utvecklingsländerna mellan 2001 och 2010 skett ett utflöde av pengar i form av kapitalflykt på nästan 6 000 miljarder dollar. FN-organet UNDP har i en rapport kommit fram till att kapitalflykten från de fattigaste utvecklingsländerna under 1990–2008 var ca 200 miljarder dollar.
Land-för-land-rapportering har utpekats som ett av flera instrument för att bekämpa kapitalflykten och skapa mer av global rättvisa. EU-parlamentet har ställt sig bakom land-för-land-rapportering i fråga om gruv- och oljeindustrin samt skogsföretag. Regeringen har inte verkat för land-för-land-rapportering inom EU och är uppenbarligen emot förslaget, vilket framgick med önskvärd tydlighet av statssekreteraren på Finansdepartementet då han framträdde vid skatteutskottets BEPS-seminarium den 26 november.
Utifrån vilka fakta och argument motsätter sig ministern land-för-land-rapportering?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:276 besvarad av Finansminister Anders Borg
den 15 januari
Svar på frågorna
2013/14:276 Utvecklingsländerna och kapitalflykten
2013/14:277 Land för land-rapportering
2013/14:285 Transportkrav i företagens redovisningar
Finansminister Anders Borg
Hannah Bergstedt har frågat mig utifrån vilka fakta och argument som jag motsätter mig land-för-landrapportering samt på vilket sätt jag avser att stödja arbetet inom OECD mot internationell skatteflykt och stärka utvecklingsländernas möjlighet att få tillgång till de skatter som borde betalas i dessa länder. Krister Örnfjäder har frågat mig vad min negativa inställning till ökad tranparens i företagens redovisning beror på.
Land-för-landrapportering kan vara ett verktyg för att hjälpa utvecklingsländer med att upptäcka internationell skatteflykt, t.ex. genom att synliggöra att ett företag med omfattande verksamhet i ett land inte har betalat någon skatt där. Sverige deltar aktivt i det internationella arbetet med att motverka skatteflykt och aggressiv skatteplanering, både i arbetsgrupper inom FN, OECD och EU. OECD:s arbetsgrupp för skatter och utveckling tittar t.ex. på frågan om land-för-landrapportering inom ramen för sitt bredare arbete med att främja transparens avseende mulitnationella företags rapportering av finansiell information. I OECD:s BEPS-projekt (Base Erosion and Profit Shifting) diskuteras även närliggande frågor. Sverige stödjer det arbete som sker på global nivå och anser att det ska vara vägledande. Det är dock för tidigt att nu säga vad utfallet blir av det arbetet. Sverige är dock i grunden positivt till ökad öppenhet och insyn i skattefrågor då detta förbättrar länders möjligheter att tillämpa sin nationella skattelagstiftning.
Internationellt samarbete är centralt för att finna lösningar på ett problem som är gränsöverskridande. Det är viktigt att utvecklingsländer, som är särskilt drabbade av illegal kapital- och skatteflykt, bl.a. har kapacitet att motverka skatteflykt och skatteundandragande. Ett grundläggande problem för dessa länder är att de ofta har brister i skatteförvaltningen och det är därför av stor vikt för dem att få tekniskt bistånd med att bygga upp kapaciteten i skatteförvaltningar för att säkerställa att skatteregler följs och att intäkter kommer staten till del. Skatteverket har betydande erfarenhet av internationellt samarbete och bedriver i samarbete med Sida för närvarande flera projekt i utvecklingsländer (bl.a. Botswana) där man samarbetar med deras skatteförvaltningar. Sverige bidrar också inom ramen för det multilaterala utvecklingssamarbetet genom Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna till att stödja låg- och medelinkomstländers kapacitet och regelverk inom detta område.
Frågan om land-för-land rapportering av skatter diskuteras för närvarande i EU inom ramen för förhandlingar om ändringar i direktivet om redovisning av stora företags och koncerners icke-finansiella information och mångfaldspolitik. Regeringen har inte ställt sig avvisande till en sådan lösning. Det är dock angeläget att ett förslag från EU grundar sig på en analys som bl.a. tar hänsyn till olika intressenters uppfattning och den internationella utvecklingen. Innan en sådan analys kan göras bör vi avvakta med att införa krav på land-för-land rapportering av skatter. Men en sådan analys bör ske och – om lämpligt – så bör ett lagförslag läggas fram.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.