Utvecklingen i Katalonien
Skriftlig fråga 2017/18:1593 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-07-31
- Överlämnad
- 2018-07-31
- Anmäld
- 2018-08-09
- Svarsdatum
- 2018-08-14
- Sista svarsdatum
- 2018-08-14
- Besvarad
- 2018-08-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Nyligen fastställde tyskt rättsväsende att Kataloniens tidigare regionpresident Puigdemont skulle frias från åtal om högförräderi. "Den grad av våld som krävs för att det ska betraktas som högförräderi har inte förekommit i Spanien. Det kan inte heller betraktas som störande av den allmänna ordningen, eftersom Carles Puigdemont endast var involverad i att driva igenom folkomröstningen", skriver domstolen.
I praktiken innebar den tyska domstolens utslag att de sju katalanska politiker som gick i exil i Europa, nu kan resa mellan, och röra sig fritt i, alla länder utom just Spanien. Detta gäller dock inte för de nio katalanska politiker som valde att inte lämna Spanien. De sitter fortfarande i fängelse, varav vissa har suttit fängslade i mer än nio månader.
I ett svar på en tidigare fråga (2017/18:45) från undertecknad, som rörde just utvecklingen i Katalonien, skriver utrikesminister Margot Wallström Alla åtgärder från myndigheter måste ske med återhållsamhet, respekt för mänskliga rättigheter och i enlighet med rättsstatens principer. Detta är också något som Europarådets generalsekreterare har konstaterat.. Jag instämmer till fullo i detta. Att det därför finns lokala politiker som fortfarande sitter i spanskt fängelse för att ha beslutat genomföra en folkomröstning, är därför onekligen en märklig situation i en demokrati och i en av EU:s medlemsstater. Samtliga fängslade hade högt uppsatta positioner under Puigdemonts styre. Det handlar till exempel om den före detta talmannen för regionparlamentet och den före detta vice regionpresidenten samt regionens utrikesminister.
Med hänvisning till ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström om regeringen har för avsikt att på egen hand eller via EU agera till stöd för de katalanska politiker som sitter fängslade enkom för att ha beslutat om en folkomröstning?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1593 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1593 av Betty Malmberg (M)
Utvecklingen i Katalonien
Betty Malmberg har frågat mig om regeringen har för avsikt att på egen hand eller via EU agera till stöd för de katalanska politiker som sitter fängslade enkom för att ha beslutat om en folkomröstning.
Frågan om Kataloniens ställning i Spanien är en intern spansk angelägenhet och en lösning måste sökas inom den spanska konstitutionens ramar.
Den svenska regeringen har uttryckt sitt fulla stöd för den spanska regeringens och dess institutioners ansträngningar för att säkerställa den konstitutionella ordningen i Katalonien. En långsiktig lösning på konflikten mellan regeringarna i Madrid och Barcelona bygger på en vilja till politisk dialog, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.
Stockholm den 13 augusti 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.