Utvecklingen i Honduras

Skriftlig fråga 2013/14:353 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-23
Anmäld
2014-01-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-30
Svar anmält
2014-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2013/14:353 Utvecklingen i Honduras

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 27 januari tillträder Juan Orlando Hernandez som president i Honduras. Han tar över makten i ett land som står inför stora utmaningar. Sedan den tidigare presidenten Manuel Zelaya avsattes i en kupp 2009 har Honduras blivit världens farligaste land, och ett stort antal oberoende journalister, oppositionella och aktiva i olika folkrörelser har mördats eller försvunnit. Senast i början av december mördades journalisten Juan Carlos Argeñal. Det fanns stora förhoppningar om att valet den 24 november skulle innebära en återgång till ett fullt ut demokratiskt styre. För första gången sedan 2009 kunde de krafter som stött Zelayas progressiva politik delta i valet, och det nybildade centervänsterpartiet Libre lyckades vinna en rad platser i landets parlament samt borgmästarposter. Höstens valrörelse kantades dock av våld. Tilltron till samhällsinstitutionerna och demokratin i sig är låg. Efter valet ifrågasattes valresultatet, och rapporter om oegentligheter förekom. Först efter åtskilliga veckor erkände sig Libres presidentkandidat Xiomara Castro besegrad.

Det är nu viktigt att omvärlden för en aktiv dialog med den nya regeringen och agerar för att Honduras ska ta steg mot ökad demokratisering och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska bidra till ökad demokratisering och respekt för de mänskliga rättigheterna i Honduras?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:353 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 januari

Svar på fråga

2013/14:353 Utvecklingen i Honduras

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig om vilka initiativ jag avser att vidta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska bidra till ökad demokratisering och respekt för de mänskliga rättigheterna i Honduras.

Utvecklingen i Honduras ger förvisso anledning till oro. Som Hans Linde framhåller är våldsnivån i Honduras bland de högsta i världen. Våldet har olika skepnader: en övervägande del är kriminellt, men våld med politiska motiv förekommer, och kränkningar mot de mänskliga rättigheterna likaså. Svaga institutioner gör att straffriheten är hög.

Sverige är delaktig i den dialog som EU har med Honduras, och EU-delegationen i landet har en kontinuerlig dialog om mänskliga rättigheter. EU är även den största biståndsgivaren i Honduras, och EU:s biståndsprogram prioriterar stöd till god samhällsstyrning och mänskliga rättigheter.

När det biregionala associeringsavtalet mellan EU och Centralamerika kommer att träda i kraft i sin helhet kommer EU:s politiska dialog med Honduras att stärkas. En av tre pelare i avtalet är politisk dialog vars mål är att upprätta ett politiskt partnerskap som grundar sig på respekten för bl.a. demokrati, fred och en hållbar utveckling.

EU sände en valobservatörsmission till de nyligen hållna nationella valen i Honduras, i vilken två svenska observatörer deltog. EU:s mission kunde slå fast att valen hade hållits under ordnade och relativt lugna former. Missionen pekade dock på flera förhållanden som bör förbättras, inte minst frågan om transparens kring finansiering av partier och valkampanjer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.