Till innehåll på sidan

Utvecklingen i Afghanistan och försöken att legitimera talibanernas styre

Skriftlig fråga 2021/22:1858 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-11
Överlämnad
2022-08-11
Besvarad
2022-08-25
Sista svarsdatum
2022-08-25
Svarsdatum
2022-08-25
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För nästan exakt ett år sedan så hände det som många fruktat. Talibanerna tog över makten i Afghanistan. Talibanerna har aldrig ändrat sig. Och de kommer aldrig att ändra sig. Bilderna från Kabuls flygplats där människor dör i terror men även faller ner från flygplan, i desperata försök att fly, har etsat sig fast.

Förtrycket från talibanerna drabbar alla oavsett etniskt ursprung i Afghanistan men det drabbar framför allt kvinnor och minoriteter.

FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan UNAMA släppte en rapport den 20 juli, som beskrev situationen för mänskliga rättigheter i Afghanistan under de 10 månaderna efter talibanernas maktövertagande. Rapporten sammanfattar en oro över "utomrättsliga mord, tortyr och misshandel, godtyckliga arresteringar och frihetsberövanden, inskränkta rättigheter för kvinnor och flickor i Afghanistan och brist på grundläggande friheter."

Från den 15 augusti 2021 till den 15 juni 2022 dokumenterade UNAMA 2 106 civila dödsoffer, 219 utomrättsliga avrättningar, 217 fall av "grymma, omänskliga och förnedrande straff", kränkningar av mänskliga rättigheter som har drabbat majoritet av mediearbetare, journalister och aktivistgrupper.

Detta är miniminivå på siffrorna, dvs. fall som rapporterats och undersökts av UNAMA.

Ali Maisam Nazary, ansvarig för utrikesrelationer för Afghanistans nationella motståndsfront, välkomnade rapporten men betonade vikten av åtgärder som krävs för att förhindra framtida brott. Han har även varit i Sverige och framfört bristen på mänskliga rättigheter under talibanernas styre i Afghanistan.

Under juli månad, den här sommaren, genomförde talibanerna en utrensning av journalister som rapporterade om talibanernas grymma brott mot folket i Afghanistan.

Sveriges utrikesminister har haft en klar och tydlig linje gentemot talibanerna. Det är många som uppskattar utrikesministerns politiska mod.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka initiativ avser ministern att ta gällande Afghanistan framöver?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1858 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 11856 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1858 av Anders Österberg (S)
Utvecklingen i Afghanistan och försöken att legitimera talibanernas styre

Anders Österberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta gällande Afghanistan framöver.

Jag är djupt oroad över utvecklingen i Afghanistan. Flera av våra farhågor har besannats, inte minst vad gäller situationen för mänskliga rättigheter som regeringen rapporterade om i juni och som bekräftas av UNAMA:s rapport. Det är fullständigt oacceptabelt att flickor över sjätte klass förbjuds att gå i skolan, att kvinnor behöver en manlig följeslagare för att röra sig i samhället och att journalisters och människorättsförsvarares arbete har begränsats. De löften som talibanerna givit det internationella samfundet och den egna befolkningen har inte upprätthållits. Det är viktigt att det internationella samfundet står fast vid de krav som ställts till talibanerna och fortsätter stödja ansträngningar för mänskliga rättigheter, demokrati och fred.

Sveriges långvariga och djupa engagemang för den afghanska befolkningen, vars behov endast har ökat efter talibanernas maktövertagande, är fortsatt starkt. Vi ska dock inte bidra till att vare sig finansiera eller legitimera talibanerna. Regeringen har inga direkta politiska kontakter med talibanerna utan arbetar främst genom FN, EU och det civila samhället. Den 22 juni antog regeringen en reviderad utvecklingsstrategi för Afghanistan, vilken speglar de nya förhållandena och utesluter stöd till statliga institutioner. Däremot fortsätter vi stödja den afghanska befolkningen, inte minst flickor och kvinnor, minoriteter, journalister och civilsamhällesaktörer, som befinner sig i en extremt utsatt situation.

Stockholm den 18 augusti 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.