Utvärdering av straffbestämmelserna om blåljussabotage
Skriftlig fråga 2021/22:1628 av Tobias Andersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-24
- Överlämnad
- 2022-05-25
- Anmäld
- 2022-05-30
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.
Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.
Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.
De nya straffbestämmelserna om blåljussabotage aktualiserades särskilt i samband med kravallerna. Generellt tillämpas de enligt oss inte i den utsträckning som är önskvärd gentemot dem som angriper polisen. En utvärdering av bestämmelserna bör genomföras med målsättningen att fler som riktar våld mot blåljuspersonal eller blåljusmateriel ska dömas till långvariga fängelsestraff.
Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att låta utvärdera straffbestämmelserna om blåljussabotage?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1628 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1628 av Tobias Andersson (SD) Utvärdering av straffbestämmelserna om blåljussabotage
Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att låta utvärdera straffbestämmelserna om blåljussabotage.
Låt mig börja med att understryka att regeringen ser mycket allvarligt på angrepp på polis och annan blåljusverksamhet. Sådant agerande är i förlängningen ett angrepp på det demokratiska samhället och kan inte accepteras.
För att stärka det straffrättsliga skyddet för de centrala blåljusverksamheterna infördes så sent som den 1 januari 2020 brottet sabotage mot blåljusverksamhet. Det straffbelägger att under vissa förutsättningar angripa eller på annat sätt störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård. De allvarligaste fallen av brottet kan ge upp till livstids fängelse, vilket är en mycket tydlig signal från samhällets sida om att verksamheten inte får angripas.
Regeringens arbete med att stärka skyddet för samhällsnyttiga funktioner har därefter fortsatt. Exempelvis beslutade regeringen i april i år att en särskild utredare ska överväga lagändringar som minskar offentliganställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier. Syftet är både att förbättra situationen för de anställda och att värna den offentliga verksamheten.
Regeringen arbetar alltså aktivt med dessa frågor och jag följer utvecklingen på området noggrant.
Stockholm den 1 juni 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.