Uttalande om 3:12-reglerna

Skriftlig fråga 2016/17:1479 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-22
Överlämnad
2017-05-24
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I ett mycket uppmärksammat uttalande i Dagens industri lördagen den 13 maj 2017 påstod finansministern att de planerade förändringarna av de så kallade 3:12-reglerna inte berör Sveriges företagare i allmänhet utan att förändringarna i första hand träffar de företagare som "hänger vid Stureplan i Stockholm".

I den uppmärksammade artikeln påstod finansministern att förslaget inte skulle beröra målerifirman i Sveg. Huruvida finansministern verkligen har analyserat förslaget rörande den eventuella målaren i Sveg framgår inte av reportaget i DI, men det framstår som osannolikt att förslaget inte skulle påverka även företag i Sveg eller i övriga Sverige.

Fem dagar senare, den 18 maj 2017, ber Finansdepartementet om att få korrigera den uppgift som först framfördes i Dagens industri. Efter kritik ifrån bland annat Svenskt Näringsliv och Företagarna ändrar Finansdepartementet också uppgiften och säger att det inte längre är 67 procent av det ökade skatteuttaget som betalas av Sveriges rikaste utan 58 procent. Det är alltså en väsentlig skillnad i uppgifterna från Finansdepartementet och finansministern i de två olika artiklarna i Dagens industri.

I samma tidning framgår det i en faktauppgift att för en enmansföretagare med en total lönesumma på 450 000 kronor ändras möjligheten till utdelning från 225 000 kronor till 79 650 kronor. Det framstår som ytterst sannolikt att det finns många företagare i Sverige med en total lönesumma på över 450 000 kr.

Allmänheten måste kunna lita på de uppgifter som ministern presenterar som fakta. Finansministern bör därför vidta åtgärder för att säkerställa att Finansdepartementet under hennes ledning inte än en gång behöver gå ut med liknande rättelser.  

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att något liknande inte inträffar igen, och i så fall vilka åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1479 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/02425/E3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1479 av Lars Beckman (M) Uttalande om 3:12-reglerna

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att uppgifter jag presenterar för allmänheten inte ska behöva rättas. Lars Beckman hänvisar till en artikel som publicerades i Dagens Industri den 18 maj. Där framgår att Finansdepartementet inkommit med en begäran om rättelse av en uppgift som departementet tagit fram till mig inför en intervju publicerad den 13 maj om regeringens förslag om ändrade 3:12-regler.

Det är givetvis mycket viktigt att de uppgifter som presenteras för allmänheten är korrekta. Inom Finansdepartementet finns därför också generellt sett mycket goda rutiner för att kvalitetssäkra de beräkningar som görs. Inom departementet görs omfattande och komplicerade beräkningar och även med goda rutiner för kvalitetssäkring kan misstag inträffa. Därför är det också viktigt att, när ett misstag trots allt inträffar, snarast möjligt informera om detta och få till stånd en korrigering. Finansdepartementet skickade begäran om rättelse till Dagens Industri redan på måndagen den 15 maj, så snart felet hunnit analyseras och den korrigerade uppgiften kunnat kvalitetssäkras.

Den uppgift som rättades avsåg hur stor andel av de ökade skatteintäkter som förslaget förväntas medföra som kommer betalas av den procent med de allra högsta inkomsterna. Den korrekta uppgiften är 58 procent, inte 67 procent. Enligt Lars Beckman är det en väsentlig skillnad mellan den först lämnade uppgiften och den korrigerade. Utan att på något sätt förringa vikten av korrekta uppgifter har jag svårt att se att korrigeringen på något väsentligt sätt ändrar det faktum att de ökade skatteintäkter som regeringens förslag väntas medföra i mycket hög grad kommer betalas av dem med de allra högsta inkomsterna.

Stockholm den 31 maj 2017

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.