Utsatthet för enskild medborgare vid publicering
Skriftlig fråga 2016/17:1535 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-01
- Överlämnad
- 2017-06-05
- Anmäld
- 2017-06-07
- Svarsdatum
- 2017-06-14
- Sista svarsdatum
- 2017-06-14
- Besvarad
- 2017-06-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
I en tidigare skriftlig fråga till kultur- och demokratiministern, om möjligheten att skydda sig emot publicistiska angrepp från de statliga medieföretagen, fick jag svaret att om man blir utsatt för ett övertramp av SVT rörande webbpubliceringar så ansåg ministern att man ska använda de pressetiska system som finns.
Den 11 maj 2017 ställde jag samma fråga till kultur- och demokratiministern och fick då samma svar i kammaren. Ministern sa: Jag är helt övertygad om att journalistiken i allmänhet har en hög pressetik. Detta är något som också finns bekräftat och är ett faktum i jämförelse med många andra länder. Självklart har vi alltid den vanliga vägen att gå när vi vill driva frågor i den rättsstat som vi är.
Det svaret måste tolkas som att ministern anser att en anmälan antingen ska göras till granskningsnämnden för radio och tv alternativt till Allmänhetens Pressombudsman, och jag önskar nu ett förtydligande om hur ministern anser att en enskild medborgare ska agera när statliga medier gör övertramp rörande webbpubliceringar.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:
Anser ministern att de åtgärder som enskilda kan vidta när de råkat ut för övertramp i samband med webbpublicering är tillräckliga eller avser ministern att inom sitt område ta några initiativ för att förbättra enskildas möjligheter till upprättelse i denna situation?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1535 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Dnr Ku2017/01451/MF | ||
Kulturdepartementet |
Kultur- och demokratiministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1535 av Lars Beckman (M) Utsatthet för enskild medborgare vid publicering
Lars Beckman har frågat mig om jag anser att de åtgärder som en enskild kan vidta i samband med public service-företagens webbpubliceringar är tillräckliga eller om jag avser att inom mitt område ta initiativ för att förbättra möjligheten till upprättelse.
Radio och tv i allmänhetens tjänst bedrivs självständigt såväl i förhållande till staten som till andra ekonomiska och politiska maktsfärer i samhället. Public service-företagen Sveriges Radio (SR), Sveriges Television (SVT) och Sveriges Utbildningsradio (UR) är självständiga aktiebolag. Deras verksamhet styrs på en övergripande nivå genom fleråriga sändningstillstånd och årliga anslagsvillkor som beslutas av regeringen enligt de ramar och den inriktning som riksdagen fastställt.
De senaste årens medieutveckling har inneburit helt nya förutsättningar för alla aktörer inom mediesektorn, inklusive public service. Medieutbudet distribueras i dag till stora delar i en onlinemiljö där gränserna mellan olika typer av medier suddas ut.
I propositionen Utveckling för oberoende och kvalitet – Radio och tv i allmänhetens tjänst 2010-2013 (prop. 2008/09:195) konstateras att det är av avgörande betydelse att de grundläggande riktlinjerna om t.ex. opartiskhet, saklighet, omsorg om demokratiska värden och förbud mot reklam som gäller för den tillståndspliktiga verksamheten tillämpas på all verksamhet som finansieras av allmänna medel.
Vidare bedöms i propositionen Bildning och tillgänglighet – Radio och tv i allmänhetens tjänst 2014-2019 (prop. 2012/13:164) att den nuvarande regleringen av public service inte kan anses helt ändamålsenlig eftersom den inte reglerar verksamhet som sker på internet. Regeringen har gjort samma bedömning i budgetpropositionen för 2017.
Yttrandefrihetsgrundlagens regler om etableringsfrihet i tråd innebär att det inte är möjligt att införa en reglering som omfattar public service-verksamheten online. Det får i sin tur konsekvenser även för möjligheten till uppföljning och granskning av verksamheten där.
Liksom jag svarat Lars Beckman tidigare så kommer regleringen av radio och tv i allmänhetens tjänst att bli en central fråga för den parlamentariska public service-kommittén. Kommittén, som tillsattes i februari 2017, har inledningsvis i uppdrag att utreda finansieringen av public service. Regeringen har aviserat att kommittén kommer att få ett tilläggsdirektiv med uppdrag att utreda de framtida villkoren för och regleringen av public service i det moderna medielandskapet. Tilläggsdirektiven kommer att beslutas inom kort.
Stockholm den 14 juni 2017
Alice Bah Kuhnke
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.