Utrikesministerns uttalande angående Natos försvarsgarantier
Skriftlig fråga 2017/18:792 av Maria Weimer (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-15
- Överlämnad
- 2018-02-16
- Anmäld
- 2018-02-27
- Svarsdatum
- 2018-02-28
- Sista svarsdatum
- 2018-02-28
- Besvarad
- 2018-02-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
I den utrikespolitiska debatten gjorde utrikesminister Margot Wallström ett uttalande om Nato som antydde ett ifrågasättande av hur Nato leds och att Natos försvarsgarantier kan ifrågasättas.
Citat från debatten:
Dessutom kan man fråga sig hur det står till i Nato. Vi vet vem som är commander in chief i det land som verkligen bestämmer i Nato, och vi ser hur Turkiet uppför sig, så de där garantierna kanske man ska diskutera i Natokretsen.
Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist är:
Står försvarsministern bakom det uttalandet?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:792 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksd
agen
Svar på fråga 2017/18:792 av Maria Weimer (L)
Utrikesministerns uttalande angående Natos försvarsgarantier
Maria Weimer har frågat försvarsministern om han står bakom mitt uttalande i riksdagen den 14 februari rörande Natos försvarsgarantier och ledarskap. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
I regeringens deklaration vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen den 14 februari konstateras att Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Den förutsätter en aktiv, bred och ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolitik i kombination med fördjupade försvarssamarbeten, särskilt med Finland, och en trovärdig nationell försvarsförmåga.
Med den militära alliansfriheten som grund bygger vi säkerhet i samarbete med andra. Vårt fördjupade partnerskap med Nato är en viktig del i detta.
Jag ifrågasätter inte Natos försvarsgarantier eller ledarskap. Senast i mitten av januari i år hade statsministern, försvarsministern och jag själv värdefulla möten med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid hans besök i Sverige.
Regeringen lägger stor vikt vid Sveriges goda samarbete med Nato - ett samarbete som ger oss möjligheter till politisk dialog, övningssamarbete och informationsutbyte. Vårt samarbete med Nato bidrar vidare till att utveckla den svenska försvarsmakten, både för det nationella försvaret och för förmågan att delta i insatser för internationell krishantering. Det transatlantiska samarbetet är fortsatt centralt för säkerheten i Europa.
Stockholm den 28 februari 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.