Utrikesministerns resa till Iran
Skriftlig fråga 2013/14:372 av Ceballos, Bodil (MP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-30
- Anmäld
- 2014-01-30
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-02-13
- Svar anmält
- 2014-02-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 30 januari
Fråga
2013/14:372 Utrikesministerns resa till Iran
av Bodil Ceballos (MP)
till utrikesminister Carl Bildt (M)
Utrikesministern reser i veckan till Iran för samtal. Enligt uppgifter i medierna kommer besöket i huvudsak att handla om Irans kärnenergiprogram. Medierna rapporterar också att utrikesministern vill få möjlighet att föra dialog om mänskliga rättigheter. Varför just Sverige bjudits in framgår inte men vore intressant att få veta.
Att Iran visar en större öppenhet mot omvärlden är naturligtvis glädjande men får inte leda till att vi frångår den värdegrund som ska genomsyra den svenska utrikespolitiken och EU:s gemensamma utrikespolitik. Jag tänker på respekten för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer. Det är därför positivt att utrikesministern vill uppmärksamma detta vid besöket.
Sedan president Rohanis tillträde har antalet avrättningar rusat i höjden. Det talas om en tredubbling. Den folkgrupp som drabbats allra värst är balucherna, som drabbas av uppemot 50 procent av alla avrättningar i landet. För att undvika uppmärksamhet flyttas de till andra platser i landet och avrättas där. Iran var redan tidigare det land efter Kina i världen som verkställde flest avrättningar. Världssamfundet har under många år haft så stort fokus på kärnvapenfrågan att dödsstraffen och de mänskliga rättigheterna hamnat i skymundan.
Jag vill därför fråga utrikesministern:
På vilket sätt avser ministern att lyfta frågan om dödsstraff och mänskliga rättigheter med den iranska utrikesministern?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:372 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt
den 13 februari
Svar på frågorna
2013/14:372 Utrikesministerns resa till Iran
2013/14:373 Utrikesministerns besök i Iran
Utrikesminister Carl Bildt
Bodil Ceballos har frågat mig på vilket sätt jag avser att lyfta frågan om dödsstraff och mänskliga rättigheter med den iranska utrikesministern. Ardalan Shekarabi har frågat om jag avser att kritisera människorättskränkningar och träffa regimkritiker och demokratiaktivister i samband med mitt besök i Iran. Jag väljer att besvara båda frågorna i ett sammanhang.
Mitt besök i Iran syftade dels till att ge ett stöd för ansträngningarna till en diplomatisk lösning av viktiga frågor mellan Iran och omvärlden och dels till att ge ett stöd till strävandena efter förändringar i det iranska samhället.
Självklart var situationen vad gäller mänskliga rättigheter en viktig del av de samtal jag förde med bl.a. president Rouhani, talmannen Larijani och utrikesminister Zarif.
Att Sverige tillhör de länder som är mest aktiva i FN:s råd för mänskliga rättigheter vad gäller situationen i Iran var väl känt.
Användandet av dödsstraff diskuterades speciellt och Sveriges avståndstagande från dödsstraffet som sådant framfördes. Narkotikarelaterad brottslighet är ett problem i Iran. En stor del av dödsstraffen utdöms för grova narkotikabrott.
Ett ökat samarbete mellan Iran och omvärlden när det gäller att bekämpa inte minst narkotikasmuggling kan vara viktigt också i detta avseende.
Restriktioner på internet och sociala media var också föremål för diskussioner. Jag argumenterade för friheten på nätet.
Vi diskuterade också ett återupptagande av en bred och djup dialog mellan Iran och EU om mänskliga rättigheter. Det är min förhoppning att det ska vara möjligt att inom kort nå en överenskommelse om detta.
Jag uppmanade också till ett konstruktivt samarbete med den särskilda rapportör för Iran som FN:s råd för de mänskliga rättigheterna tillsatt.
Självfallet kommer vi att fortsätta vårt starka engagemang för frihet och mänskliga rättigheter i Iran. Mitt besök torde ha skapat förbättrade möjligheter för detta.
Det är också min övertygelse att framsteg inte minst i de nukleära förhandlingarna med Iran, men också dialog i andra frågor, kommer att förbättra förutsättningarna för en förändring i positiv riktning av det iranska samhället.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.