Utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2014/15:87 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-19
Överlämnad
2014-11-19
Anmäld
2014-11-20
Svarsdatum
2014-11-26
Sista svarsdatum
2014-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Utvecklingen på arbetsmarknaden är positiv. Sverige har den högsta sysselsättningen inom Europeiska unionen enligt flera av våra expertmyndigheter. Andelen utrikesfödda i arbetskraften har också utvecklats och ökat starkt sedan 2006. Alliansen och Folkpartiet har genom satsningar på utbildning, vuxenutbildning och yrkeshögskola, men också reformer inom den ekonomiska politiken, prioriterat arbetet med att få fler ut i arbetslivet. Inte minst gäller det att korta nyanlända personers tid utanför arbetsmarknaden.

Riksrevisionen har nyligen i en utvärdering av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag pekat på ett antal utvecklingsmöjligheter men också kritiska synpunkter som Sverige måste hantera. En del som Folkpartiet särskilt vill uppmärksamma är situationen för utrikesfödda kvinnor. Bara drygt 53 procent finns i sysselsättning, och om man studerar insatserna via Arbetsförmedlingen framkommer att utrikesfödda kvinnor inte fullt ut får del av etableringsinsatserna alternativt att insatserna inte leder till steget vidare till ett arbete eller studier.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att förbättra stödet avseende utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:87 besvarad av Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister

Svar på fråga 2014/15:87 av Roger Haddad (FP) Utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förbättra stödet avseende utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Regeringens övergripande politiska prioritering är full sysselsättning. Arbete är den främsta vägen in i det svenska samhället. Regeringen anser att alla steg i mottagandet av nyanlända ska syfta till att hitta ett jobb.

Enligt etableringslagen har staten genom Arbetsförmedlingen det samordnande ansvaret för insatser för vissa nyanländas etablering. Det är en positiv förändring av integrationspolitiken. Grunden i etableringsuppdraget ligger därför fast, men det är uppenbart att delar av uppdraget inte fungerar tillfredställande. Det finns, som Roger Haddad påpekar, fortfarande stora skillnader mellan vilka insatser män och kvinnor får del av inom etableringsuppdraget. Regeringen anser att kvinnor och män ska få lika ändamålsenliga insatser för snabbare etablering. Insatserna behöver därför fortsätta anpassas efter målgruppens behov och förutsättningar.

Regeringen bedömer att etableringslotsarna som infördes i samband med att etableringsreformen trädde i kraft sannolikt inte i tillräcklig utsträckning bidrar till att effektivt etablera nyanlända på arbetsmarknaden. Regeringen vill därför avskaffa etableringslotsarna. Resurserna som för närvarande används för etableringslotsar bör kunna användas på ett mer effektivt sätt. Bl. a. föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2015 att medel används till en förstärkning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag inom etableringsuppdraget.

Att främja jämställdhet på arbetsmarknaden är och ska vara en central del av Arbetsförmedlingens uppdrag. Styrningen av Arbetsförmedlingen har varit för detaljerad. Större utrymme måste ges till arbetsförmedlarna att göra professionella bedömningar.

Regeringen anser att jämställdhet på arbetsmarknaden är av grundläggande betydelse för jämställdheten generellt i samhället. Regeringen avser därför förtydliga i Arbetsförmedlingens instruktion att verksamheten ska utformas så att den främjar jämställdhet och motverkar könsuppdelningen på arbetsmarknaden.

De statliga myndigheterna bidrar till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen genom att integrera ett jämställdhetsperspektiv i relevanta delar av sina verksamheter. Lärdomarna från projektet Jämställdhetsintegrering som har ägt rum i vissa pilotmyndigheter ska spridas till andra myndigheter. Att utveckla jämställdhetsintegrering som strategi kommer att vara en av de viktigaste prioriteringarna för jämställdhetspolitiken.

Stockholm den 26 november 2014

Ylva Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.