Utredningsraseriet

Skriftlig fråga 2013/14:486 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-12
Anmäld
2014-03-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-03-26
Besvarad
2014-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2013/14:486 Utredningsraseriet

av Peter Persson (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

En brist på förslag och ett överflöd av tillsättningar av utredningar präglar nu regeringens arbete. Att skjuta allt på framtiden kan inte vara svaret på en regerings idélöshet och oförmåga att komma med konkreta förslag. Mest tydligt är detta rörande vårt största samhällsproblem, arbetslösheten, där både statsrådet och chefen för Arbetsförmedlingen sparkats samtidigt som sagda departement inte har ett enda förslag att komma med i propositionsform.

Osökt kommer jag att tänka på den förste socialdemokratiske finansministern Fredrik Vilhelm Thorsson, som mötte samma situation då han trädde in i Finansdepartementet. Thorsson blev känd genom att använda Geddesyxan på alla borgerliga utredningar och kommissioner och på det sättet spara på statens medel.

Jag har följande fråga:

Ungefär hur många utredningar till avser regeringen att tillsätta och till vilken totalkostnad för skattebetalarna?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:486 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 26 mars

Svar på fråga

2013/14:486 Utredningsraseriet

Finansminister Anders Borg

Peter Persson har frågat statsministern ungefär hur många utredningar till regeringen avser att tillsätta och till vilken totalkostnad för skattebetalarna.

Frågan har överlämnats till mig.

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ibland en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Utredningen tar fram fakta, analyserar och lägger fram förslag, ibland i form av ett lagförslag. Utredningar är en nödvändig del av lagstiftningsprocessen eftersom många frågor är komplexa och kräver väl genomarbetade kunskapsunderlag. Utredningsväsendet bidrar därigenom, tillsammans med remissbehandling, till lagförslag av god kvalitet och till att åtgärder kan genomföras på ett kostnadseffektivt sätt. Utredningar är därför nödvändiga inslag i regeringens lagstiftningsarbete.

För närvarande arbetar 127 utredningar, vilket också är ungefär det antal utredningar som brukar vara verksamma. Antalet beslutade kommittédirektiv har under de senaste åren varit lägre än under början av 2000-talet. Utgifterna för utredningarna finansieras i huvudsak från Regeringskansliets anslag på statsbudgeten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.