Utredning om den svenska åkerinäringens konkurrenskraft
Skriftlig fråga 2017/18:749 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-08
- Överlämnad
- 2018-02-08
- Anmäld
- 2018-02-09
- Svarsdatum
- 2018-02-21
- Sista svarsdatum
- 2018-02-21
- Besvarad
- 2018-02-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Den 19 april 2017 debatterade och fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft. I betänkandet stod det bland annat:
Åkerinäringen är av stor betydelse för hela det svenska samhället, och dess omsättning stod för nästan 4 procent av Sveriges BNP under 2015.
Trafikutskottet konstaterade dock att den svenska åkerinäringen har svårt att hävda sig i en internationell konkurrens. Anledningen till det är att lönerna i andra länder ofta är lägre, samtidigt som regelefterlevnaden är sämre. Utskottet ansåg därför att regeringen borde göra mer för att stärka åkerinäringens konkurrenskraft.
Enligt Skatteverket har andelen företag som upplever att de är utsatta för konkurrens från skattefuskande företag minskat i alla branscher utom i transportbranschen. Att det finns olaglig yrkesmässig trafik på de svenska vägarna gör att villkoren skiljer sig åt för olika åkeriföretag inom åkeribranschen. Trafikutskottet ansåg att det behövde tas ett mer kraftfullt och samlat grepp i frågan för att skapa förutsättningar för konkurrens på lika villkor. En utredning för att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft behövs därför.
Det har nu gått snart ett år sedan riksdagens beslut.
Min fråga till statsrådet är:
Har utredningen om att stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft tillsatts, och om så inte är fallet, varför inte?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:749 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)
N2018/00903/MRT
Näringsdepartementet
Infrastrukturministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:749 av Sten Bergheden (M)
Utredning om den svenska åkerinäringens konkurrenskraft
Sten Bergheden har frågat mig om utredningen om att stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft tillsatts, och om så inte är fallet, varför inte.
När den här regeringen tillträdde var situationen sådan att det länge underinvesterats i det som bygger Sverige starkt för framtiden. Vi har därför konsekvent satt ansvarsfulla investeringar i samhällsbygget före orättvisa skattesänkningar. Bara i den kommande nationella planen investerar vi 100 miljarder kronor mera än den förra regeringen. Många svenska åkerier går bra nu tack vare den starka svenska ekonomin. En tredjedel av åkerierna har problem att hitta personal, kapacitetsutnyttjandet är högt, investeringsviljan hög och allt fler åkerier anger att de kan ta ut högre priser för sina transporter. Samtidigt finns det problem med osund konkurrens och det är en hög prioritet för regeringen att fortsätta arbetet för schyssta villkor inom åkerinäringen.
Regeringen har under mandatperioden vidtagit flera åtgärder för att säkerställa både schyssta sociala villkor för förare och sunda konkurrensvillkor för transportföretagen. Vi har infört sanktionsavgifter vid cabotagebrott och gett Polismyndigheten möjlighet att hindra fortsatt färd genom klampning. Regeringen avsatte i 2017 års budgetproposition 25 miljoner kronor per år 2017–2020 för att Polismyndigheten ska få bättre möjligheter att vidareutveckla sitt arbete mot illegal cabotageverksamhet. Under hösten 2017 har vi reviderat sanktionerna för överträdelser av kör- och vilotider så att det kostar mera att fuska systematiskt och mindre att begå små misstag. Regeringen har också beslutat att tillåta 74 tons lastbilar på BK4-vägnätet för effektivare transporter, en bättre konkurrenssituation för svenska åkerier och nytta för näringslivet. Under 2015 höjdes även den tillåtna totalvikten för lastbilar från 60 till 64 ton.
Vad gäller klampning har ett förslag utarbetats och remitterats om ändringar i lagen (2014:1437) om åtgärder vid hindrande av fortsatt färd, som innebär att den tid ett fordon kan hållas klampat förlängs till 36 timmar. Förhoppningen är att ändringsförslaget sedan ska kunna presenteras för riksdagen under våren 2018. Även vad det gäller ett skärpt beställaransvar för att åstadkomma bättre ordning och reda på vägarna avser regeringen återkomma med en proposition till riksdagen under våren.
Vidare pågår ett arbete i EU med omförhandlingar av flera av EU:s rättsakter inom det så kallade mobilitetspaketet. En väl fungerande inre marknad liksom sunda och likvärdiga konkurrensvillkor mellan EU:s medlemsstater är viktigt. Regeringen verkar i dessa förhandlingar aktivt för att uppföljning och kontroll av regelefterlevnad måste ske i samtliga medlemsstater för att motverka fusk och osund konkurrens. Lika lön för lika arbete på samma plats är en viktig utgångspunkt i detta arbete.
Det är såklart positivt att Sten Bergheden nu i opposition vill ta upp frågan om den svenska åkerinäringens konkurrenskraft. Under Moderaternas åtta år i regeringen var däremot intresset svagt för att ta tag i de problem som finns inom åkeribranschen. Kraven på en översyn bereds inom regeringskansliet. Vår första prioritet har i stället varit att genomföra konkreta åtgärder för att förstärka åkerinäringens konkurrenskraft.
Stockholm den 19 februari 2018
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.