Utredning av personer med demenssjukdom

Skriftlig fråga 2013/14:470 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-07
Anmäld
2014-03-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-03-17
Svar anmält
2014-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2013/14:470 Utredning av personer med demenssjukdom

av Eva Olofsson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Socialstyrelsen har utvärderat följsamheten mot de nationella riktlinjerna för demenssjukdom. Färre än varannan person som tar kontakt med en vårdcentral för en misstänkt demenssjukdom får en sådan utredning som rekommenderas av Socialstyrelsen, trots att en central rekommendation i riktlinjerna är att personen får en så kallad basal utredning där han eller hon bland annat genomgår minnestest, datortomografi och blodprovstagning.

Utredningen syftar till att ta reda på vilken typ av demenssjukdom personen har och att utesluta andra sjukdomar. Resultatet blir utgångspunkt för den medicinska behandling och omsorg som han eller hon behöver.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen, och varje år uppskattas 15 000 svenskar insjukna i den. Mindre än en tredjedel av dem som insjuknat behandlas med demensläkemedel. Det sker en underbehandling av de här personerna, och alltför många får inte de läkemedel som finns och som kan lindra symtomen.

Andelen personer som behandlas med demensläkemedel varierar dessutom mellan landstingen. I Örebro behandlas till exempel färre än var femte person med Alzheimers sjukdom med demensläkemedel, medan nästan hälften i Västerbotten behandlas. Även vänte- och utredningstider skiljer sig åt.

Jag vill därför fråga socialminister Göran Hägglund:

Vad tänker socialministern göra för att demenssjuka människor ska få den utredning Socialstyrelsen rekommenderar och därmed få tillgång till de läkemedel som kan lindra symtomen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:470 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 17 mars

Svar på fråga

2013/14:470 Utredning av personer med demenssjukdom

Socialminister Göran Hägglund

Eva Olofsson har frågat mig vad regeringen tänker göra för att demenssjuka människor ska få den utredning Socialstyrelsen rekommenderar och därmed få tillgång till de läkemedel som kan lindra symptomen.

De nationella riktlinjerna är ett betydelsefullt verktyg för att både öka kvaliteten i vården och omsorgen men också öka jämlikheten i den vård och omsorg som tillhandahålls. Jag tycker därför att det är glädjande att Socialstyrelsen i sin utvärdering av de nationella riktlinjerna vid vård och omsorg vid demenssjukdom kan konstatera att riktlinjerna har fått genomslag inom landstingen och kommunerna. Dessutom har begreppet personcentrerad omvårdnad, vilket är ett centralt begrepp i riktlinjerna, fått stor spridning i verksamheter som arbetar med personer med demenssjukdom.

Regeringen har under innevarande mandatperiod satsat på att förbättra vården och omsorgen om sjuka äldre som är i behov av omfattande vård och omsorg. Inom ramen för det pågående arbetet har regeringen fokuserat förbättringsarbetet på bl.a. vården av personer med demenssjukdom. Ett viktigt verktyg för att öka kunskapen och följsamheten till de nationella riktlinjerna är de kvalitetsregister som finns på området. Regeringen har valt att bl.a. stödja Svenska Demensregistret (SveDem).

SveDem kan användas i primärvården, i den specialiserade vården och i den kommunala vården och omsorgen. Regeringen har riktat insatserna mot användningen av SveDem i primärvården i syfte att identifiera patienterna tidigt i sjukdomsskedet. De fullständiga basala utredningarna i primärvården, vilka är en förutsättning för att patienterna ska identifieras i ett tidigt skede och få adekvat behandling, har ökat år från år. År 2013 genomgick 58 procent av patienterna en fullständig basal utredning i primärvården. Jag kan konstatera att det är en ökning med ca tio procentenheter från 2012. Genom ihärdigt arbete och fortsatt fokus på frågan är ytterligare förbättringar möjliga till gagn för personer som insjuknar i demens. SveDem samlar data som på olika sätt kan återföras till verksamheterna och ledningarna. Det innehåller därmed bra underlag för uppföljning och förbättringsarbete på enhetsnivå, men även för styrning och ledning på regional och nationell nivå.

Socialstyrelsens utvärdering av de nationella riktlinjerna vid demenssjukdom visar att det finns en underförskrivning av demensläkemedel och att variationen över landet är stor. Utvärderingen visar även att förskrivningen varierar med födelseland och utbildningsnivå. Detta är något jag tar på största allvar. Kunskap är nyckeln till både en förbättrad kvalitet på de basala utredningarna och till en korrekt förskrivning av demensläkemedel. Det är därför angeläget att landsting och kommuner fortsätter att kraftsamla och jobba långsiktigt med att öka följsamheten till de nationella riktlinjerna vid vård och omsorg vid demenssjukdom.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.