Utländska bärplockarläger och rådande eldningsförbud
Skriftlig fråga 2017/18:1600 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-08-03
- Överlämnad
- 2018-08-03
- Anmäld
- 2018-08-09
- Svarsdatum
- 2018-08-17
- Sista svarsdatum
- 2018-08-17
- Besvarad
- 2018-08-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Omfattande skogsbränder har under en tid härjat runtom i landet. Människor har på sina håll tvingats fly från sina hem och stora ekonomiska värden har gått förlorade då skogsägare och lantbrukare fått se sina tillgångar bokstavligen gå upp i rök.
Tack vare hjälteinsatser av såväl brandmän som frivilliga bedöms bränderna nu till viss del vara under kontroll. Situationen är dock fortsatt bekymmersam och det är inte minst av största vikt att eldningsförbudet respekteras.
Samtidigt förekommer det på flera platser att utfärdade eldningsförbud inte respekteras. I Söderhamn och Ljusdal har exempelvis väktare fått hålla uppsikt över de bärplockarläger som finns i kommunerna sedan personer som eldat påträffats. Ytterst är det dock polisens uppgift att säkerställa att eldningsförbudet efterlevs även i glest befolkade delar av landet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Bedömer statsrådet mot bakgrund av situationen i bland annat Söderhamn och Ljusdal att ytterligare åtgärder behövs för att säkerställa att utfärdade eldningsförbud efterlevs?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1600 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/
03905/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1600 av Lars Beckman (M)
Utländska bärplockarläger och rådande eldningsförbud
Lars Beckman har frågat mig om jag, mot bakgrund av situationen i bland annat Söderhamn och Ljusdal, bedömer att ytterligare åtgärder behövs för att säkerställa att utfärdade eldningsförbud efterlevs.
Det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud. Länsstyrelserna har informerat om eldningsförbudet på flera olika språk. Eldningsförbuden kan se olika ut beroende på hur brandrisken ser ut i området där eldningsförbudet gäller. Information om eldningsförbud finns på webbplatser för kommuner, länsstyrelser eller räddningstjänsten. Information om aktuell brandrisk och eventuella eldningsförbud brukar också ges i lokalradions sändningar. Det finns även informationsmaterial från Naturvårdsverket om bärplockning i Sverige översatt till flera språk.
Den som vistas i naturen och som nyttjar allemansrätten har ett eget ansvar att hålla sig informerad om vilka regler som gäller för eldningsförbud. Allemansrätten innebär inte någon självklar rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Den som arrangerar organiserade aktiviteter i naturen, t.ex. bärplockning, har även ett särskilt ansvar och omfattas bland annat av de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel som är till för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller andra besvär.
Medierapporteringen indikerar att kommuner, länsstyrelser och företag redan är aktiva med att sprida information till bärplockare med hjälp av det översatta materialet om eldningsförbudet som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap publicerar på sin webbplats. För närvarande finns informationen på 26 olika språk.
Det är av stor vikt att kommuner, länsstyrelser och andra statliga myndigheter vidtar de åtgärder som behövs för att säkerställa att information om eldningsförbud når så många som möjligt.
Stockholm den 16 augusti 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.