Utförsel av stöldgods ur landet
Skriftlig fråga 2017/18:679 av Anders Åkesson (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-29
- Överlämnad
- 2018-01-29
- Anmäld
- 2018-01-30
- Svarsdatum
- 2018-02-07
- Sista svarsdatum
- 2018-02-07
- Besvarad
- 2018-02-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Det framstår som rimligt att också tullen ingår i en rättskedja för trygghet i hela landet och att den därför borde ges befogenhet att ingripa och förhindra att stöldgods för miljardvärden lämnar landet varje år.
Stulet gods för uppskattningsvis 1–2 miljarder kronor försvinner ut ur landet varje år, enligt Larmtjänstpodden som tagit del av försäkringsbolagens statistik. Det är främst landsbygden som drabbas när lyxbilar, bildelar, entreprenad- och jordbruksmaskiner, båtmotorer, handverktyg och robotgräsklippare försvinner. Tullen står i dag handfallen inför utflödet av tjuvgods eftersom man saknar lagstöd att ingripa. Stölden är ett brott enligt brottsbalken, men när godset väl kommer till gränsen är det inte längre ett stöldbrott utan ett häleribrott. Juridiskt har tullen ingen befogenhet att ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods.
Landsbygden kan inte vara undantagen från en fungerande rättsapparat. Alla de stölder som sker där, och där stöldgodset sedan lämnar landet, drabbar enskilda människor, entreprenörer och företag.
För att tullen ska få ingripa krävs det antingen en ändring i brottsbalken eller en ny förordning. Det går fortare att få till en förordning; en sådan kan regeringen besluta om.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Kommer ministern att ta initiativ i syfte att ge tullen denna befogenhet att ingripa?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:679 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Fi2018/00405/
S3
Fi2018/00421/S3
Fi2018/00475/S
3
Finansdepartementet
Finansministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:677 av Andreas Carlson (KD) Ökade befogenheter för tullen, fråga 2017/18:679 av Anders Åkesson (C) Utförsel av stöldgods ur landet och fråga 2017/18:695 av Pia Nilsson (S) Tullens möjlighet att ingripa vid utförsel av stöldgods
Andreas Carlson har frågat mig vad jag tänker göra för att tullen ska kunna beslagta stulet gods och frihetsberöva misstänkta brottslingar. Anders Åkesson har frågat mig om jag kommer att ta initiativ i syfte att ge tullen denna befogenhet att ingripa och Pia Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att ge tullen befogenheter att på plats kunna agera mot misstänkt utförsel av stöldgods.
Det är ett betydande problem att internationella brottsnätverk kommer till Sverige för att begå organiserade tillgreppsbrott. Sverige behöver bli ett mindre attraktivt mål för internationella brottsnätverk så att mängden organiserade tillgreppsbrott som begås i landet minskas.
Regeringen avser att lämna ett gemensamt uppdrag till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk.
Jag vet av erfarenhet från punktskatteuppdraget, där myndigheternas gemensamma insatser ledde till att de s.k. spritbussarna slogs ut, att när myndigheterna samverkar är det möjligt att nå mycket långt för att förhindra
och stoppa organiserad brottslighet. Jag kommer att fortsätta följa frågan om utförsel av stöldgods och myndigheternas arbete med uppdraget.
Stockholm den 7 februari 2018
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.