Utflyttning av trålgränsen
Skriftlig fråga 2021/22:734 av Elin Segerlind (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-12
- Överlämnad
- 2022-01-12
- Anmäld
- 2022-01-13
- Svarsdatum
- 2022-01-19
- Sista svarsdatum
- 2022-01-19
- Besvarad
- 2022-01-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Situationen för strömmingen i Östersjön är allvarlig. Rapporter om minskade bestånd, allt mindre storlek på fisken och uteblivna fångster målar en dyster bild längs med hela östkusten. År 2020 lade Vänsterpartiet ett utskottsinitiativ utifrån det allvarliga läge som var då, men sedan dess har situationen blivit värre och när vi 2021 lade ytterligare ett utskottsinitiativ var det flera partier som tog samma initiativ för att rädda strömmingen och bestånden i Östersjön.
Åtgärder för strömmingen är mycket brådskande. Samtidigt som kvoten för strömming höjdes i Bottenhavet vittnar kustfiskare om den snart omöjliga uppgiften att få någon fångst alls. För att komma till rätta med problemet krävs mycket, och utifrån arbetet i miljö- och jordbruksutskottet med utskottsinitiativen kom samtliga partier överens om flera åtgärder som är en bra början för att rädda Östersjön liksom strömmingen i den.
Genom att bifalla betänkande 2021/22:MJU6 Åtgärder för att rädda fiskbestånden i Östersjön, beslutade riksdagen att regeringen snarast bör agera för att flytta ut trålgränsen. Trots att frågan är komplex får det inte riskera att resultera i att inga åtgärder kommer att vidtas. I betänkandet pekar utskottet på behovet av att ta bort de undantag som nu finns för fiske innanför trålgränsen för stora fartyg såväl som att inleda ett samråd med Danmark och Finland om fiskeavtal. Utskottet framhöll också vikten att ge möjligheter till begränsade undantag för det småskaliga fisket som bedrivs för direkt användning som livsmedel och vars landningar sorteras.
Riksdagens uppdrag till regeringen får anses vara tydligt också vad gäller tidsram även om det inte är specificerat i exakta termer.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:
När bedömer statsrådet att en utflyttning av trålgränsen samt övriga beslutade åtgärder i betänkandet kommer att kunna genomföras, och hur ser regeringens tidsplan ut för detta arbete?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:734 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Svar på fråga 2021/22:734 av Elin Segerlind (V) Utflyttning av trålgränsen
Elin Segerlind har frågat mig när jag bedömer att en utflyttning av trålgränsen samt övriga beslutade åtgärder i miljö- och jordbruksutskottets betänkande kommer att kunna genomföras, och hur regeringens tidsplan ser ut för detta arbete.
Regeringen arbetar för att stärka förutsättningarna för ett hållbart kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder hållbara fiskeriprodukter i Sverige inte minst genom ett aktivt havsmiljöarbete.
I slutet av 2021 riktade riksdagen nio tillkännagivanden till regeringen om åtgärder för att rädda fiskbestånden i Östersjön. Vad gäller tillkännagivandet avseende frågan om utflyttningen av trålgränsen (bet. 2021/22:MJU6 punkt 1, rskr. 2021/22:61) uppmanar riksdagen regeringen att agera för att dels flytta ut trålgränsen på prov, dels att med vissa undantag begränsa det trålfiske som tillåts innanför trålgränsen.
Regeringen arbetar aktivt med att hantera riksdagens tillkännagivanden. Mot bakgrund av frågornas komplexitet, inte minst utifrån den rådande lagstiftningen, är det ännu för tidigt att presentera en tidsplan för arbetet.
Stockholm den 19 januari 2022
Anna-Caren Sätherberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.