Urholkning av läkemedelsförmån

Skriftlig fråga 2013/14:568 av Eva Sonidsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-04-10
Inlämnad
2014-04-10
Anmäld
2014-04-11
Sista svarsdatum
2014-04-16
Besvarad
2014-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Göran Hägglund (KD)

 

Läkemedelsnätverket NEPI har granskat omläggningen av apoteken och visar i sin sammanställning att flera läkemedel riskerar att hamna utanför förmånssystemet. För patienterna innebär det att de kommer att få betala mer för läkemedel som p-piller och läkemedel mot bakterieinfektioner och allergier. I januari var det 400 000 patienter som hämtade ut läkemedel utan subvention från apoteken. Det kostade dem sammanlagt 128 miljoner kronor.

En anledning till att läkemedlen hamnar utanför subventionssystemet är att tillverkarna vill kunna ta ett högre pris och därför själva beslutat att medicinen inte ska ingå i systemet. En annan anledning är att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har gjort en bedömning att medicinen inte är lika effektiv för begärt pris.

En patient kan inte heller byta ut läkemedlet som ligger utanför förmånen mot en billigare kopia, utan tvingas alltså betala ett högre pris för det. De läkare som skriver ut recepten till patienterna saknar ofta kontroll på vilka läkemedel som ingår i förmånen, och kan därmed inte heller veta vilket pris patienten får betala.

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att sätta stopp för urholkningen av läkemedelsförmånen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:568 besvarad av Eva Sonidsson (S)

Dnr S2014/3406/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:568 av Eva Sonidsson (S) Urholkning av läkemedelsförmån

Eva Sonidsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att sätta stopp för urholkningen av läkemedelsförmånen.

Inledningsvis vill jag säga att läkemedelsförmånerna är till för att skydda medborgarna mot höga kostnader för läkemedel. De läkemedel som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) beslutar ska ingå i läkemedelsförmånerna i enlighet med lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. har samhället prioriterat att de ska subventioneras. För att medborgarna ska ha högt förtroende för systemet krävs en noggrann avvägning mellan kostnader och effekter av en behandling och andra värden så som människovärdesprincipen och behovs- och solidaritetsprincipen.

Det kan finnas flera orsaker till att vissa läkemedel inte längre ingår i förmånssystemet. Dels kan det bero på att TLV har beslutat att ett läkemedel inte ska ingå förmånerna, dels kan det bero på att företagen begär utträde ur eller inte ansöker om att ett läkemedel ska ingå. De problem som kan uppstå är därför delvis olika.

Regeringen är väl medveten om frågeställningen som Eva Sonidsson har och följer utvecklingen noga. Frågan bör dock analyseras närmare för att bl.a. förstå de bakomliggande orsakerna och omfattningen samt vilka konsekvenser det innebär. Först därefter är det möjligt att ta ställning till om några åtgärder eventuellt behöver vidtas.

Stockholm den 22 april 2014

Göran Hägglund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.