Uranbrytning

Skriftlig fråga 2013/14:426 av Björck, Patrik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-14
Anmäld
2014-02-17
Besvarad
2014-02-26
Svar anmält
2014-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga

2013/14:426 Uranbrytning

av Patrik Björck (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Frågan om uranbrytning är ständigt aktuell på grund av olika gruvföretags prospektering. Ett sätt att komma till rätta med frågan en gång för alla är att införa ett förbud mot uranbrytning i lag.

Jag har följande fråga:

Är näringsministern beredd att verka för ett förbud mot uranbrytning i lag?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:426 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 26 februari

Svar på fråga

2013/14:426 Uranbrytning

Näringsminister Annie Lööf

Patrik Björck har frågat mig om jag är beredd att verka för att ett förbud mot uranbrytning i lag.

Sverige tillåter utvinning av uran ur berggrunden, men ingen utvinning sker idag i landet. Det finns ett omfattande regelverk på området. Uran är ett av flera koncessionsmineral som omfattas av minerallagens krav på bearbetningskoncession m.m.

Utvinning av uran eller andra koncessionsmineral är även tillståndspliktigt enligt miljöbalken. En sådan ansökan prövas av mark- och miljödomstolen. I ansökan ska det ingå en miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. miljöbalken. Prövningen enligt miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling bl.a. på så sätt att mark, vatten och fysisk miljö används så att en långsiktig god hushållning, från en ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt, tryggas. Vidare krävs att regeringen prövar tillåtligheten av anläggningar för brytning av uranhaltigt material enligt 17 kap. miljöbalken.

Kommunen där den tilltänkta brytningen av uran planeras har vetorätt vid denna prövning vilket betyder att regeringen bara kan tillåta en sådan verksamhet om kommunfullmäktige har godkänt detta. Brytning av uran utgör kärnteknisk verksamhet och ska därför även tillståndsprövas enligt lagen om kärnteknisk verksamhet.

Frågan om brytning av uran är omsorgsfullt reglerad i svensk lagstiftning. Det kommunala vetot säkerställer kommunernas rätt att själva ta ställning till uranbrytning inom kommunens gränser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.