Till innehåll på sidan

Uppställningsplatser och infrastruktur för husbilar och husvagnar

Skriftlig fråga 2013/14:624 av Carina Adolfsson Elgestam (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-15
Överlämnad
2014-05-16
Anmäld
2014-05-19
Besvarad
2014-05-21
Sista svarsdatum
2014-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

Intresset för husbilar har "exploderat" de senaste tio åren, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Antalet årligen nyregistrerade husbilar har tredubblats de senaste tio åren i Sverige. I dag finns cirka 1,5 miljoner husbilar registrerade i Europa. Med ca 60 000 registrerade husbilar ligger Sverige på tredje plats i husbilstäthet efter Finland och Tyskland. Sverige är också det land i Europa där husbilsförsäljningen ökar mest.

 

I takt med att husbilsturismen ökar har representanter för olika husbilsorganisationer mer och mer kraftfullt uppmanat Sveriges kommuner att reagera på utvecklingen genom att planera för, och anlägga nya, centrumnära ställplatser. Investeringar i nya ställplatser menar man kommer att resultera i positiva ekonomiska effekter för orternas affärer, restauranger och attraktioner/sevärdheter. Många kommuner har också under senare tid genomfört utredningar, initierat projekt och i en del fall även genomfört ställplatsinvesteringar. De har också skapat informationsportaler riktade mot husbilsturister.

 

Tillgängligheten av uppställningsplatser i andra europeiska länder är betydligt större och där finns oftast en utbyggd infrastruktur för dessa uppställningsplatser. Bristen på uppställningsplatser med tillhörande infrastruktur i Sverige, som el-stolpar, laddningsstationer, påfyllning och avloppstömningsmöjligheter, gör att många väljer bort Sverige som turistmål.

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att underlätta och öka utbyggnaden av uppställningsplatser och infrastruktur kring uppställningsplatser för husbilar och husvagnar, så att Sverige inte går miste om turism?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:624 besvarad av Carina Adolfsson Elgestam (S)

Dnr N2014/2333/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:624 av Carina Adolfsson Elgestam (S) Uppställningsplatser och infrastruktur för husbilar och husvagnar

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att underlätta och öka utbyggnaden av uppställningsplatser och infrastruktur kring uppställningsplatser för husbilar och husvagnar, så att Sverige inte går miste om turism.

Besöksnäringen står för en stor, och växande andel, av tillväxten i Sverige. Turismens totala omsättning ökade med 4,8 procent till 275,5 miljarder kronor under 2012. Enligt internationella bedömningar kommer turismen och resandet i ett globalt perspektiv att öka med drygt tre procent per år fram till 2030.

Trafikverket ansvarar, på regeringens uppdrag, för det statliga vägnätet. Längs detta vägnät finns det drygt 350 rastplatser runt om i Sverige som Trafikverket förvaltar. Rastplatserna är främst avsedda för tillfällig rast och vila för vägtrafikanterna, inte för övernattning. För detta ändamål finns det en mängd campingplatser runt om i Sverige. Campingplatserna erbjuder också service som husbilsturisterna efterfrågar.

Precis som frågeställaren beskriver uppmanar flera branschorganisationer Sveriges kommuner att planera för fler uppställningsplatser. Detta eftersom att utbyggnaden av uppställningsplatser och infrastruktur är en angelägenhet för kommuner och det lokala näringslivet. Jag välkomnar ett sådant arbete som skulle kunna främja möjligheterna till jobb och tillväxt. Men som Carina Adolfsson Elgestam nog är medveten om ska regeringen inte lägga sig i kommunala beslut om användning av mark- och vattenområden.

Regeringens beslut om en nationell transportplan för 2014-2025 innebär att 522 miljarder kronor satsas på transportsystemet. På så sätt kommer kapaciteten och framkomligheten i transportsystemet att öka vilket också gynnar besöksnäringen i Sverige.

Stockholm den 20 maj 2014.

Catharina Elmsäter-Svärd

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.