Uppskjutning av nästa prövningsgrupp i den nationella planen för vattenkraft
Skriftlig fråga 2021/22:1681 av Rickard Nordin (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-03
- Överlämnad
- 2022-06-07
- Anmäld
- 2022-06-08
- Svarsdatum
- 2022-06-15
- Sista svarsdatum
- 2022-06-15
- Besvarad
- 2022-06-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Den 23 mars i år beslutade riksdagen om ett tillkännagivande vari regeringen uppmanas att skjuta upp nästa prövningsgrupp för den nationella planen som ska inledas den 1 september. Anledningen är att åtgärdsprogrammen för vatten inte är beslutade och att de ansvariga myndigheterna inte fullt ut tar hänsyn till den lagstiftning och de riktlinjer som finns om undantag och riktvärden. I den första prövningsgruppen väntas utrivningar på 40 procent, vilket är långt mycket mer än vad som förutsågs i lagstiftningen. I propositionen som ligger till grund för lagstiftningen var det också tydligt att det väntades enstaka utrivningar och att dessa skulle minimeras.
Det fanns också tydliga besked om att verk med äldre rättigheter skulle slippa nyprövning och i stället kunna omprövas, som om de haft tillstånd. Det finns nu ett flertal rapporter om att länsstyrelserna, exempelvis i Västra Götaland, trots allt kräver nyprövning, detta trots att verken finns med i den nationella planen för vattenkraft. I en tid med höga elpriser och allvarligt säkerhetsläge är även den småskaliga vattenkraften ett viktigt tillskott, inte minst i södra Sverige, där de står för en betydande andel av effekten vid topplasttimmen. Det är därför viktigt att lagstiftningen får fullt genomslag i myndigheters bedömningar och att alla undantag som EU-rätten ger möjlighet till nyttjas fullt ut.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:
Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit och kommer att vidta med anledning av riksdagens tillkännagivande från den 23 mars 2022?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1681 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Svar på fråga 2021/22:1681 av Rickard Nordin (C)
Uppskjutning av nästa prövningsgrupp i den nationella planen för vattenkraft
Rickard Nordin har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen har vidtagit och kommer att vidta med anledning av riksdagens tillkännagivande från den 23 mars 2022.
Riksdagen har i sitt betänkande från den 23 mars 2022 (bet. 2021/22:CU33, rskr. 2021/22:192) tillkännagett för regeringen att regeringen bör senarelägga tidsfristen för kommande prövningsgruppers ansökningar för att undvika att flera prövningsgrupper bedöms utan att åtgärdsprogrammen för 2021–2027 har fastställts. Vidare tillkännagav riksdagen att regeringen bör säkerställa att de myndigheter som följer genomförandet av planen, och som har till uppgift att agera vid behov, vidtar alla nödvändiga åtgärder för att minimera omprövningarnas negativa inverkan på vattenkraftselen och att de undantag som EU-rätten medger nyttjas fullt ut.
Vi behöver mer av förnybar, billig el för att klara klimatomställningen. Vattenkraften är Sveriges största förnybara energikälla och en förutsättning för vår gröna industriella revolution. Regeringen beslutade därför den 9 juni 2022 om ett uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten, Affärsverket svenska kraftnät och Statens energimyndighet att följa upp och analysera arbetet med att förse vattenkraften med moderna miljövillkor. Syftet med detta uppdrag är att bedöma huruvida genomförandet av den nationella planen för moderna miljövillkor och utfallet av de enskilda prövningarna leder till att syftet med planen nås, det vill säga att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Bland annat ska myndigheterna följa upp påverkan på nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel som exempelvis produktionsförluster till följd av miljöförbättrande åtgärder. Uppföljningen ska bland annat göras i förhållande till riktvärdet om 1,5 terawattimmar.
Regeringen beslutade även den 7 juni 2022 att regeringens prövning inte ska föranleda någon ändring av de förslag till åtgärdsprogram för 2021–2027 som vattenmyndigheterna har omarbetat, och att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för perioden 2022–2027.
Regeringen har genom ändringar i vattenförvaltningsförordningen (2004:660) infört en skyldighet för vattenförvaltningen att fullt ut använda alla de möjligheter som EU-rätten ger avseende undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade.
Länsstyrelserna har i uppdrag att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen. Länsstyrelserna ska även redovisa vilka undantag som har beslutats, på vilken grund undantagen har beslutats och vilka vatten som förklarats som kraftigt modifierade i enlighet med vattenförvaltningsförordningen för de vattenförekomster där det finns verksamheter som omfattas av den nationella planen.
Processen och prövningarna kommer löpande och noggrant följas upp och jag är fast beslutad att vi i Sverige ska kunna kombinera fortsatt stabil försörjning av vattenkraftsel med moderna miljövillkor.
Stockholm den 15 juni 2022
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.